23 Οκτωβρίου, 2024

Aυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για το Ισραήλ: Έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει

Συνέντευξη στο podcast «Power Play» του Politico και στη δημοσιογράφο Anne McElvoy παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κάνει ειδική αναφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει αυστηρό μήνυμα προς το Ισραήλ λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σαφής εξ αρχής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Θεωρώ, όμως, ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα. Και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στην κλιματική αλλαγή, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις σχέσεις με την Τουρκία. Ειδικά για το τελευταίο αναφέρει: «Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό σχετίζεται, φυσικά, και με το μεταναστευτικό. Ο Yπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας βρέθηκε στην Τουρκία. Πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Υποστήριζα πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτή η αλλαγή προσέγγισης θα έχει διάρκεια».