20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυλωνίτης: Το συνέδριο μπορεί να αναιρέσει την καθαίρεση Κασσελάκη

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λάβει απόφαση ακόμα και άρσης της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη από τη θέση του προέδρου, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ ο βουλευτής του κόμματος, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

 
Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ «η Κεντρική Επιτροπή έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα να ορίζει την Πολιτική Γραμματεία, η οποία διορίζει την Οικονομική Επιτροπή. Εδώ όμως έχουμε μια συντρέχουσα αρμοδιότητα. Δηλαδή και η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να ψηφίσει, να βγάλει απόφαση περί εκπτώσεως, περί άρσεως της εμπιστοσύνης του Προέδρου. Όμως αυτή τίθεται υπό την έγκριση και του άλλου συναρμόδιου οργάνου, δηλαδή του Συνεδρίου που και αυτό μπορεί, να θέσει πρόταση άρσεως της εμπιστοσύνης στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής».
 
Όσον αφορά τη συζήτηση για τα κριτήρια των υποψήφιων προέδρων ο κ. Αυλωνίτης σχολίασε ότι «το να δημιουργείς προσκόμματα τέτοιου είδους στον πρόεδρο του κόμματος για να μη συμμετάσχει στις εκλογές, σημαίνει ότι είσαι αποφασισμένος να δημιουργήσεις αυτά τα προβλήματα, έτσι ώστε να μην συμμετάσχει ο Στέφανος Κασελάκης, ο οποίος χρημάτισε 11 μήνες πρόεδρος».
 
«Οι δημοσκοπικές προβλέψεις δείχνουν ότι δεν δέχεται ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη διαδικασία έκπτωσης, γιατί φαίνεται ότι εκλέγεται από 150.000 κόσμο στις τελευταίες εκλογές και πέρυσι το Σεπτέμβριο και τον ρίχνεις με μια ομάδα, ένα όργανο που λέγεται Κεντρική Επιτροπή όπου μπήκαν άνθρωποι οι οποίοι ούτε καν τους γνωρίζουν, ούτε έχουν συμμετάσχει σε διαδικασίες. Μερικοί δε εξ αυτών σίγουρα ψήφισαν με το τηλέφωνο. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι ότι καλύτερο, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο» πρόσθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στην ερώτηση ποιοι φοβούνται τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Αυλωνίτης απάντησε ότι η συγκολλητική ουσία των 87 σήμερα δεν ήταν κάποιο πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο έρχεται σε αντίφαση ή σε αντίθεση με αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. «Θεωρώ ότι η συγκολλητική ουσία είναι ακριβώς το ίδιο το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος κατά τη γνώμη μου, ερχόμενος ως νέος πρόεδρος και μάλιστα από ξένο μέρος από την Αμερική, ήταν σαν να έπεσε μια μεγάλη πέτρα μέσα στα λιμνάζοντα νερά του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι στο πλευρό του και το λέω και δημοσίως, όχι μόνο επειδή αντέδρασα στη λογική και στην πρακτική που ακολουθήθηκε έτσι ώστε να εκπέσει, αλλά στο γεγονός ότι θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια κρίση του ιδεολογικού πολιτικού συστήματος. Ειδικά στην Ευρώπη το βλέπουμε και είναι και ανησυχητικά τα φαινόμενα. Οι αριστερές ιδέες, όπως τις γνωρίσαμε, έχουν υποστεί μεγάλη ήττα τα τελευταία χρόνια και εδώ στην Ελλάδα που η κρίση είναι με οριζόντιο τρόπο, καταλαμβάνει δηλαδή όλα τα κόμματα. Χρειάζεται μια αναπνοή, μια ανάσα καινούργια, στον χώρο αυτό».
 
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του έκπτωτου πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης απάντησε ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει αυτή τη στιγμή να βγούμε προς τα έξω με μια θετική πρόταση, δηλαδή να μην μπούμε σε μια αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο και να συνεχίσουμε αυτή την εσωστρέφεια. Το τι λέει η Κατερίνα Νοτοπούλου, το τι λέει ο Ραγκούσης, το τι λέει ο Σπίρτζης, φθείρουν ακόμα περισσότερο το κόμμα».
 
Ερωτηθείς τέλος εάν θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, εάν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης απάντησε ότι «Θα αποδεχτώ τον πρόεδρο που θα εκλεγεί και θα συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν θα αποδεχτώ επ ουδενί το πραξικόπημα που μπορεί να γίνει στην περίπτωση κατά την οποία δεν αποδεχτούν ως υποψήφιο τον τον Στέφανο Κασσελάκη».