26 Φεβρουαρίου, 2024

Αυγενάκης: Το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση-Ενισχυμένη αντιπλημμυρική θωράκισης της περιοχής (pics,vid)

Στην καθοριστική συμβολή που θα έχει ο νέος διεθνής αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στη σύσκεψη που είχε στο Καστέλι, με τον δήμαρχο Μινώα – Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, τον συντονιστή έργου της ΤΕΡΝΑ Γιάννη Σμαραγδάκη, τον Μίλτο Γκουζούρη CEO της HVA International και παρουσία αντιδημάρχων του δήμου Μινώα Πεδιάδας.

«Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είναι ένα σημαντικό έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής με τη κατασκευή των αναγκαίων έργων, με δεδομένη την προϊστορία της περιοχής.
Δείτε το βίντεο:

Ο συντονιστής του έργου ενημέρωσε τον υπουργό για την πρόοδο των εργασιών του νέου Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, που θα γίνει στο Καστέλι, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται συνολικά περίπου στο 30%, με στόχο να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2027.

Το νέο αεροδρόμιο αναμένεται να εξυπηρετεί σε βάθος 30ετίας έως 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.
Μετά την επίσκεψη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Ενημερωθήκαμε από τους υπευθύνους της κατασκευάστριας εταιρείας για την πορεία του έργου αφενός, αλλά αυτό που μας ενδιέφερε και επιμείναμε είναι ποια είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του νέου αεροδρομίου, αλλά κα συνολικότερα της ευρύτερης περιοχής με τη λειτουργία αυτού του μεγάλου και αναπτυξιακού έργου του τόπου μας. Ειδικά δε, ξέροντας ότι έχει μια προϊστορία με πλημμυρικά φαινόμενα. Έχουμε ήδη συντονίσει τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς υποδομών, αλλά και από πλευράς κατασκευάστριας εταιρείας και έχει ενημερωθεί και η ΗVΑ, η εταιρεία η οποία εκπονεί το master plan, σε συνεννόηση βέβαια με την Περιφέρεια Κρήτης και το ΥΠΑΑΤ.

Είναι σημαντικό να λειτουργήσουμε με προοπτική και να μη τρέχουμε εκ των υστέρων να μπαλώνουμε ή να γιατρεύουμε πληγές.
Το νερό και η κλιματική κρίση πλέον συνδέονται. Σε ό,τι αφορά το νερό οφείλουμε να το προσέχουμε και να το σεβόμαστε. Σε ό,τι αφορά την κλιματική κρίση πρέπει να την λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας γιατί δεν κάνει αστεία. Όταν συζητάμε για ένα τόσο μεγάλο αναπτυξιακό έργο, μας ενδιαφέρει η περιοχή να θωρακιστεί και να γίνεται διαχείριση τέτοια που θα επιτρέπει να εξελίσσεται ο πρωτογενής τομέας σε έναν τόπο που κατά βάση ασχολείται με τα αγροτικά».

Αναφορικά με την συνεργασία υπουργείου- Δήμου Μινωά Πεδιάδος ο κ. Υπουργός τόνισε πως «με τον Δήμαρχο έχουμε σειρά ζητημάτων που πρέπει να διαχειριστούμε μαζί. Πρόκειται για έργα ώριμα και έργα που βρίσκονται στην δρόμο ωρίμανσής τους. Η συνεργασία μας πρέπει να είναι στενή και αποτελεσματική καθώς η περιοχή αυτή σε περίπου τρία χρόνια θα κληθεί να φιλοξενήσει αυτό το τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο. Άρα πρέπει να έχει οπλιστεί σωστά και να έχουμε λειτουργήσει οργανωμένα».

Από την πλευρά του ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε μεταξύ άλλων : «είχαμε τη χαρά μαζί με τον Υπουργό να έχουμε μια ενημέρωση για την πορεία των έργων του αεροδρομίου και βεβαίως είχαμε παράλληλα την ευκαιρία να θέσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την γύρω περιοχή και τα αναγκαία τοπικά έργα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να δοθούν λύσεις. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η ανάγκη δημιουργίας τούνελ προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, άλλο ζήτημα αφορά τις οδικές, εναλλακτικές συνδέσεις του αεροδρομίου προς κάθε κατεύθυνση ενώ ζήτημα ανάγκης αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτείται να γίνουν».

Σε δήλωσή του ο CEO της HVA International, Μίλτος Γκουζούρης είπε μεταξύ άλλων: « αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε στοιχεία. Το κλίμα γενικά έχει αλλάξει και ο σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στα νέα δεδομένα που είναι μεγαλύτερης έντασης. Για τον λόγο αυτό και θα συνεργαστούμε όλοι μαζί. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, συλλέγουμε συνεχώς στοιχεία. Έχουμε έναν πολύ δυνατό συνεργάτη στο πρόσωπο του υπουργού και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».