29 Απριλίου, 2024

arogi.gov.gr και e-dorees.gov.gr: Ανοίγουν οι πλατφόρμες για τους πυρόπληκτους

Σε πλήρη λειτουργία θα βρίσκονται από σήμερα το απόγευμα οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr), καθώς οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα.

Η διαδικασία είναι απλή, με τους πολίτες να μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς TaxisNet κι έπειτα δηλώνει εάν το ακίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς, εάν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο, κι εάν είναι κατοικήσιμο με πιο μικρές ζημιές.

Παράλληλα τρέχει η διαδικασία της αυτοψίας και η διασταύρωση με όσα δηλώνουν οι πολίτες, προκειμένου να εκταμιευτούν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Τα ποσά που θα δοθούν
Για τις κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η αποζημίωση ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Από αυτά, τα 14.000 ευρώ αφορούν τη στεγαστική συνδρομή, ενώ 6.000 ευρώ είναι η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για τις κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς η αποζημίωση είναι 12.000 ευρώ. Η στεγαστική συνδρομή είναι 8.000 ευρώ και η αποζημίωση της οικοσκευής είναι 4.000 ευρώ.

Για τις κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι βιώσιμες η αποζημίωση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ. 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή της στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ για την οικοσκευή.

Τα ποσά για τις επιχειρήσεις
Παράλληλα, οι αποζημιώσεις για τα επιχειρηματικά ακίνητα έχουν ως εξής:

Για όσες επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς η αποζημίωση ανέρχεται σε 14.000 ευρώ.

8.000 ευρώ θα δοθούν σε ακίνητα με σοβαρές ζημιές και προσωρινά μη λειτουργικά.

3.000 ευρώ θα δοθούν για τα υπόλοιπα ακίνητα.

Τι ισχύει για τους ενοικιαστές
Οι ενοικιαστές θα λάβουν αποζημιώσεις μόνο για οικοσκευές. Συγκεκριμένα θα λάβουν:

6.000 ευρώ για κατεστραμμένες κατοικίες, 4.000 ευρώ για κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι λειτουργικές.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος. Επίσης, στην πλατφόρμα θα διατίθεται ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το Υπουργείο Οικονομικών.

 

madata.gr