24 Ιουνίου, 2024

Απρόσμενος σύμμαχος η Τουρκία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα» είπε η επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Αρχαιοτήτων της Τουρκίας στην UNESCO Ζεϊνέπ Μποζ.

Απρόσμενη ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά, στη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, και αυτό γιατί κατάφεραν να ακυρώσουν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των Βρετανών σχετικά με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι αρχές της οθωμανικής αυτοκρατορίας παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν το φιρμάνι που του έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσει τα Γλυπτά.

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας, κατά την σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO δήλωσε «δεν έχουμε υπόψη μας κανένα έγγραφο που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά που έγινε από το αποικιοκρατικό Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή», πράγμα που σημαίνει πως το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, οι δηλώσεις της Ζεϊνέπ Μποζ είναι σημαντικές, όχι μόνο γιατί υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και γιατί προέρχονται από τη χώρα διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι αρχές της οποίας βάσει του βρετανικού αφηγήματος παραχώρησαν στον λόρδο Έλγιν, το φιρμάνι που τους έδινε το δικαίωμα να αφαιρέσουν τα Γλυπτά.

madata.gr