19 Σεπτεμβρίου, 2024

Απονομή των βραβείων στους νικητές του 30ου Φοιτητικού Διαγωνισμού της Οικονομικής Επιθεώρησης από την Υφυπουργό Παιδείας Ιωάννα Λυτρίβη

Πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 1η Αυγούστου, η απονομή των βραβείων των νικητών 30ου Φοιτητικού Διαγωνισμού της Οικονομικής Επιθεώρησης, στο γραφείο της Υφυπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων κας Ιωάννας Λυτρίβη, η οποία έκανε και την βράβευση των φοιτητών. Ο διαγωνισμός-θεσμός για τους φοιτητές όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος συμπληρώνει πλέον 30 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, είχε εφέτος ως θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις πιθανές συνέπειες της στις κοινωνίες και την πρόοδό τους («Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλή ή ευκαιρία για την ανθρωπότητα;»).

Το 1ο βραβείο ομαδικής εργασίας απονεμήθηκε στις Δέσποινα Μιχελάκη & Νίκη Περβολιανάκη, από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το 1ο βραβείο ατομικής εργασίας απονεμήθηκε στον Αθανάσιο Ντόβα, φοιτητή του Τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σημειώνεται ότι οι εργασίες αξιολογήθηκαν από ειδική επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από τους Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, Μιχάλη Μπλέτσα, Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ερευνητή και διευθυντή πληροφορικής στο ΜΙΤ Media Lab, και Αλεξάνδρα Βοβολίνη, ιδρύτρια του διαγωνισμού, εκδότρια και Διευθύνουσα Σύμβουλο των Εκδόσεων Κέρκυρα.

Βραβεύοντας τους φοιτητές, η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Σε ένα κόσμο διαρκών μεταβάσεων και αλλαγών εξαιρετικά απρόβλεπτων, αυτό που οφείλουμε εμείς ως πολιτεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δομές κατάρτισης και η αγορά εργασίας είναι να στηρίζουμε τις νέες και τους νέους μας, να τους δίνουμε κατά το δυνατόν περισσότερα εφόδια για να μπορούν να σταθούν ως ολοκληρωμένοι πολίτες στην κοινωνία. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά.»
Η Δέσποινα Μιχελάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, υπερθεμάτισε στις δηλώσεις της Υφυπουργού σχολιάζοντας «Ήθελα να τονίσω τη σημασία αυτού του θεσμού και να προτρέψω τους φοιτητές να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, γιατί η εμπειρία τους προσφέρει πάρα πολλά, ίσως ακόμα και να τους δίνει ιδέες σχετικά με τις μελλοντικές τους κατευθύνσεις, όπως συνέβη σε εμένα με αυτόν τον διαγωνισμό.» Η έτερη νικήτρια της ομαδικής εργασίας, Νίκη Περβολιανάκη, τελειόφοιτος της Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κρήτης εξήγησε την προσέγγιση που οι δύο φοιτήτριες ακολούθησαν για τη συγγραφή της εργασίας τους «Εμείς ως φοιτήτριες οικονομικών επιστημών, προσπαθήσαμε να μελετήσουμε με βάση τις οικονομικές θεωρίες που έχουμε διδαχθεί.». Ο νικητής του ατομικού βραβείου, Αθανάσιος Ντόβας, τελειόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συμπλήρωσε «Επικεντρώθηκα στην αγορά εργασίας και στα αποτελέσματα της εμφάνισης της ΑΙ εκεί. Για να είμαι αντικειμενικός, επέλεξα να στηριχθώ στις γνώμες των ειδικών όπως συμβουλευτικοί οίκοι αξιολόγησης, ή να μελετήσω πώς τοποθετείται ο ILO και η πρόεδρος του ΔΝΤ.»
«Θέλω να συγχαρώ εγκάρδια τους βραβευμένους του Διαγωνισμού, και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία στον επαγγελματικό στίβο. Ακόμη, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην ευγενική αυτή άμιλλα» ανέφερε σε μήνυμά της η ιδρύτρια του διαγωνισμού Αλεξάνδρα Βοβολίνη. Όπως τόνισε, όλα αυτά τα χρόνια, «η θεματολογία του Διαγωνισμού ξετυλίχτηκε παράλληλα με την οικονομική επικαιρότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές και σπουδαστές της τριτοβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης να αναπτύξουν τις σκέψεις τους μέσα σε μόνο 2.000 λέξεις για την επιχειρηματικότητα, την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και την νομισματική ένωση, τις ανάγκες στην παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημασία της έρευνας και της τεχνολογίας».

Υποστηρικτές των βραβείων του φοιτητικού διαγωνισμού της Οικονομικής Επιθεώρησης είναι το BCA College, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, η Aegean Airlines και η InfoQuest. Τα έπαθλα για τους πρώτους νικητές στις κατηγορίες της ατομικής και ομαδικής εργασίας περιλαμβάνουν, πλήρη και μερική υποτροφία αντίστοιχα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα της επιλογής του στο BCA College, δωρεάν συνδρομή στο περιοδικό της Οικονομικής Επιθεώρησης, καθώς και δωρεάν συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών του 2025.

Περισσότερα για το διαγωνισμό εδώ: Φοιτητικός Διαγωνισμός 2024 | ECONOMIA.GR