14 Οκτωβρίου, 2024

Από τον Δείκτη Μάζας Σώματος στον Δείκτη Στρογγυλότητας Σώματος

 Για χρόνια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπήρξε ο τυπικός τρόπος μέτρησης του σωματικού λίπους και, κατ’ επέκταση, εκτίμησης του κινδύνου για την υγεία. Αλλά ο ΔΜΣ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος, έχει επικριθεί ευρέως ως προβληματικός και παραπλανητικός και πολλοί επαγγελματίες υγείας ζητούσαν να καθιερωθούν άλλοι τρόποι παρακολούθησης της παχυσαρκίας […]

Για χρόνια, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπήρξε ο τυπικός τρόπος μέτρησης του σωματικού λίπους και, κατ’ επέκταση, εκτίμησης του κινδύνου για την υγεία.

Αλλά ο ΔΜΣ, ο οποίος υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος, έχει επικριθεί ευρέως ως προβληματικός και παραπλανητικός και πολλοί επαγγελματίες υγείας ζητούσαν να καθιερωθούν άλλοι τρόποι παρακολούθησης της παχυσαρκίας και της υγείας.

Μία πιθανή απάντηση σε όλο αυτό είναι ο Δείκτης Στρογγυλότητας Σώματος ή BRI, ένα νέο ιατρικό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου που λαμβάνει υπόψη το ύψος και την περίμετρο της μέσης, αλλά όχι το βάρος.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι ο δείκτης BRI μπορεί να είναι πιο ακριβής στην εκτίμηση της παχυσαρκίας σε σχέση με τον ΔΜΣ.

Πώς ακριβώς λειτουργεί, λοιπόν, ο Δείκτης Στρογγυλότητας Σώματος; Και τι πιστεύουν οι γιατροί;

Τι μετρά ο Δείκτης Στρογγυλότητας Σώματος
Ο Δείκτης Στρογγυλότητας Σώματος είναι αυτό που ακούγεται: ένας δείκτης (ένα μέτρο) σχεδιασμένος να αποτυπώνει τη «στρογγυλότητα», πόσο στρογγυλό δηλαδή είναι ένα άτομο.

Σύμφωνα με τον Ali Rezaie, MD, γαστρεντερολόγο και αναπληρωτή κλινικό καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο δείκτης περιλαμβάνει μια περίπλοκη εξίσωση (την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ) με παράγοντες όπως το ύψος, η περίμετρος της μέσης και η περιφέρεια ενός ατόμου.

«Το πόσο στρογγυλό είναι το σώμα σχετίζεται άμεσα με την κατανομή του σωματικού λίπους, ειδικά με το κοιλιακό λίπος, [ή] με την «κεντρική παχυσαρκία», δήλωσε στο Health. Και «το κοιλιακό λίπος είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και κινδύνου θανάτου».

Η κλίμακα BRI κυμαίνεται από το 1 έως το 16, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν πιο στρογγυλό σχήμα σώματος, ανέφερε η Britta Reierson, MD, οικογενειακός γιατρός και ειδικός στην ιατρική για την παχυσαρκία στο Knownwell.

Γιατί να αντικατασταθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος;
Ο δείκτης μάζας σώματος χρησιμοποιεί το ύψος και το βάρος για να κατηγοριοποιήσει τους ανθρώπους ως λιποβαρείς, κανονικούς, υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Από εκεί και μετά, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον ΔΜΣ για να διαπιστώσουν εάν το βάρος κάποιου ατόμου το θέτει σε κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις υγείας.

Το σύστημα αυτό, όμως, δεν λαμβάνει υπόψη μεταβλητές όπως το φύλο, η φυλή, η ηλικία και η εθνοτική καταγωγή. Και η κατηγοριοποίηση βασίζεται κυρίως σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από προηγούμενες γενιές μη Ισπανόφωνων λευκών πληθυσμών, σύμφωνα με αναφορά της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας από το 2023 που προειδοποιεί ότι ο ΔΜΣ είναι «ένας ατελής τρόπος μέτρησης του σωματικού λίπους για πολλές ομάδες».

Ο ΔΜΣ επίσης δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ λίπους και μυών ούτε λαμβάνει υπόψη την κατανομή του λίπους, λέει ο Luke Twelves, γενικός ιατρός και αντιπρόεδρος του ιατρικού τμήματος στο Lindus Health. «Κατά συνέπεια, ο ΔΜΣ μπορεί να ταξινομήσει εσφαλμένα τους ανθρώπους, χαρακτηρίζοντας μυώδη άτομα σαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ αποτυγχάνει να αναγνωρίσει άτομα με κανονικό βάρος αλλά πολύ κοιλιακό λίπος ως άτομα που διατρέχουν κίνδυνο», είπε στο Health.

Η έρευνα για τον Δείκτη Στρογγυλότητας Σώματος δείχνει ότι μπορεί να είναι ένας πιο ακριβής προγνωστικός δείκτης για τη σύσταση του σώματος και τους κινδύνους υγείας.

Ο δείκτης αυτός μπορεί «να φιλοξενήσει διαφοροποιήσεις στη σύνθεση του σώματος και στην κατανομή του λίπους από το ένα φύλο στο άλλο και από τη μία εθνικότητα στην άλλη», λέει η Reierson και προσθέτει: «Συμπεριλαμβάνοντας τις μετρήσεις της μέσης και της περιφέρειας, ο δείκτης BRI προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του σχήματος του σώματος και της κατανομής του σωματικού λίπους».

iatropedia.gr