20 Απριλίου, 2024

Απο την Οκινάουα μέχρι την Ικαρία, τι τρώνε οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Θυμάστε που μία γυναίκα 107 ετών είχε πει ότι οφείλει τη μακροβιότητά της στο ότι είναι single και χαρούμενη; Ή την 102χρονη που θεωρεί ότι ζει τόσον καιρό επειδή κοιτάζει μόνο τη δουλειά της; Ναι, τέλειες ιδέες και οι δύο, τις στηρίζουμε, αλλά θέλουμε κάτι καλύτερο.

Για να το βρούμε αυτό, πρέπει να δούμε τις περιοχές της Μπλε Ζώνης. Είναι πέντε μέρη του κόσμου με κατοίκους που έχουν τριψήφια ηλικία – η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδινία στην Ιταλία, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η δική μας Ικαρία. Όπως αναφέρει το Well + Good, οι υπερήλικες που ζουν εκεί, έχουν ορισμένα κοινά. Το σημαντικότερο είναι ο καλός ύπνος.

Πώς το καταφέρνουν, όμως; Γιατί εμείς είμαστε ευχαριστημένοι αν κλείσουμε 5 ώρες στο κρεβάτι, ενώ εκείνοι δε σηκώνονται πριν το 8ωρο (και πολύ καλά κάνουν, όπως αποδεικνύεται). Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό παίζει η διατροφή.
Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε τι τρώνε κάθε βράδυ, τι πίνουν αλλά και τι αποφεύγουν.

Τίποτα με ζάχαρη

Είναι απλό. Η πρόσθετη ζάχαρη κάνει κακό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι της Μπλε Ζώνης αποφεύγουν τα βαριά γλυκά, εκτός κι αν πρόκειται για ιδιαίτερες περιστάσεις.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι το αγαπημένο των κατοίκων της Οκινάουα. Χάρη σ’ αυτό μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών ασθενειών και αρκετών μορφών καρκίνου, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και δεν έχει τις παρενέργειες του καφέ.

Κόκκινο κρασί

Να το καλό νέο. Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με σύνεση, βοηθά στον ύπνο και ενισχύει τη γενικότερη υγεία μας. Μάλιστα, αν με αυτό συνοδεύουμε ένα χορτοφαγικό γεύμα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Πολύσπορο ψωμί

Το λευκό ψωμί δεν έχει θέση στο τραπέζι. Το πολύσπορο είναι πιο θρεπτικό, περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο και αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη. Το πρώτο βοηθά με τη χαλάρωση και τον καλό ύπνο, ενώ το δεύτερο κρατά σε υψηλά επίπεδα τη σεροτονίνη.

jenny.gr