19 Ιουλίου, 2024

Απεργία ΓΣΕΕ: Ποια ΜΜΜ τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17 Απριλίου

Μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή στην 24ώρη απεργία που εξήγγειλε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 17 Απριλίου.

Τι ισχύει με Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ

Εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων για το Μετρό, ΗΣΑΠ, λεωφορεία και τρόλεϊ, έχει γίνει γνωστή, επίσημα, μόνο η συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς.

Λόγω αυτού, δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια ο σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και το τραμ.

Η ΠΟΣ – ΜΣΤ, με ανακοίνωσή της, ζητά άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή εργασία, επαναφορά των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς για την αντιμετώπιση της κρίσης και του κόστους ζωής, επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την Ελλάδα, αναβάθμιση του τροχαίου υλικού, πλήρη αποκατάσταση των υποδομών – εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες (π.χ. Εργοστάσιο Βόλου) και καλύτερες συνθήκες εργασίας παντού.

«Καλούμε τα Σωματεία – Μέλη μας και τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα), αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα, κατά τόπους, Εργατικά Κέντρα της χώρας, αγωνιζόμενοι ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, ενάντια στην κρίση που ταλανίζει όλη την ελληνική κοινωνία» συμπληρώνει.

Η ΠΝΟ έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι θα κρατήσει δεμένα τα πλοία της την Τετάρτη.

Απεργία ΓΣΕΕ: Συμμετοχή του ΟΑΣΘ στις κινητοποιήσεις
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη αναμένεται η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας.

«Τονίζουμε ότι θα διαθέσουμε προσωπικό ασφαλείας για τη δρομολόγηση 50 λεωφορείων, καθώς κανονικά θα εργασθεί η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου» επισημαίνει σε ανακοίνωσή το Συνδικάτο των Εργαζομένων του ΟΑΣΘ.

Στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες προτάσσονται τα εξής: ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης της ακρίβειας, της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις, ουσιαστικά αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων και στήριξη του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας συγκοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, με την ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 17 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο και ώρα 10:30 π.μ.

Τα αιτήματα της ΓΣΕΕ
Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης, προτάσσοντας ως βασικά επιχειρήματά τα εξής:

Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.
Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
Διεύρυνση των δικαιούχων της επιδότησης ενοικίου, βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά όσον αφορά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.
Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών».
Άμεση επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση Συλλογικών Συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ).
Αυστηρός θεσμικός έλεγχος και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00.

madata.gr