29 Μαρτίου, 2024

Απεργία αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα, προαστιακό, πλοία και Δημόσιο

Μία περίπου εβδομάδα μετά την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέσα μεταφοράς, λιμάνια, νοσοκομεία και σχολεία προχωρούν αύριο σε απεργία.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 8 Μαρτίου τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζομένοι. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση στις 13:00 στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, μέχρι και την Τετάρτη δεν θα κινούνται τα τρένα της Hellenic Train, όπως και ο προαστιακός. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «δίνουμε μάχη για την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων αλλά και για να λάμψει η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

   
Οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ έχουν ανακηρύξει 48ωρη απεργία, στις 7 και 8 Μαρτίου 2023, αναφέροντας πως γίνονται «προκειμένου να διατρανώσουμε τη θέση μας ότι ο Σιδηρόδρομος πρέπει να παραμείνει ΑΝΟΙΧΤΟΣ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και προς ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου».

Στην απεργιακή κινητοποίηση «δε θα μετέχουν οι συνάδελφοι που βρίσκονται και συμμετέχουν στα οχήματα βοήθειας και αποκατάστασης των βλαβών από τη σύγκρουση».

Την Τετάρτη 08/03 σταματούν τα δρομολόγια όλων των πλοίων από τον Πειραιά, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ «απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της σύγκρουσης των δύο τρένων και τη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για ασφαλείς χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές και συγκοινωνίες».

Απεργία στο Δημόσιο
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως «η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής ΑΠΕΡΓΙΑΣ για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, – μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία – για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών. Συγκέντρωση στην Αθήνα ώρα 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Σε ανακοινώσεις προέβησαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας στηρίζοντας την απεργία και δηλώνοντας πως θα συμμετάσχουν σε αυτή, την Τετάρτη 08/03, ενώ η 5μελης επιτροπή ΕΙΝΑΠ Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξέφρασε στην ανακοίνωσή της την οργή για την κατάσταση των τελευταίων ημερών.

Στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 08/03 θα συμμετάσχει και η εκπαιδευτική κοινότητα, με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να αναφέρει πως «στις 8 του Μάρτη απεργούμε και συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις. Συνεχίζουμε τις πολύμορφες πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τις τάξεις. Είμαστε παρόντες και διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές, δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία με κοινωνικό κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων επισημαίνει πως «το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Όλοι την Τετάρτη στο μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο οργής και αγώνα στις 12:30 στα Προπύλαια».

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας «τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να παράσχει κάθε στήριξη στους τραυματίες και στις οικογένειες των θυμάτων. Μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός, καθίσταται σαφές ότι τα δημόσια αγαθά, όπως υγεία, παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, κοινωνική ασφάλιση/πρόνοια, πρέπει να παραμείνουν δημόσια αγαθά. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ενάντια σε κάθε πολιτική ιδιωτικοποίησης και σε κάθε κρατική πολιτική απαξίωσης αυτών».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καλεί τον κόσμο να απεργήσει, τονίζοντας για «καμία συγκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία, των πολιτικών προσώπων, που φέρουν ευθύνες. Το ΕΚΑ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη και καλεί όλα τα σωματεία μέλη του να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις. Όλοι στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος».

Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, επίσης, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα την Τετάρτη 8 Μάρτη για την απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και καλεί τα μέλη να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12μμ στην Πλ. Συντάγματος.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού- ΣΕΧΩΧΟ, απεργεί και αναφέρει πως «κλιμακώνουμε τους αγώνες μας απέναντι στις πολιτικές που υποτιμούν τις ζωές με 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη και την Τετάρτη 7+8/3. Συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση του κατειλημμένου Ολύμπια την Τρίτη στις 16.00. Συμμετοχή στις φεμινιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη. Συμμετοχή στην συζήτηση στο υπό κατάληψη Ρεξ : Το δικαίωμα στην Απεργία Δευτέρα 6/3 στις 18:00».

Και στην Ελευσίνα η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής, αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη 24ωρης Πανθριασιακής Απεργίας την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 και καλεί όλα τα Σωματεία μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι. Πούλμαν θα αναχωρήσουν από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας στις 10:30 το πρωί.

Τέλος, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του «καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 8 Μάρτη, να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς, να μετατρέψουν την οργή και τη θλίψη που κυριαρχεί σε αγώνα και φωνή! Να γίνουμε η φωνή των νεκρών της δολοφονίας στα τρένα. Να πλημμυρίσουν οι πόλεις στις απεργιακές συγκεντρώσεις από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές». Στην Αθήνα το ΠΑΜΕ καλεί στις 12.30 στα Προπύλαια.

madata.gr