27 Απριλίου, 2024

Απάτες με κλεμμένα αυτοκίνητα: Ποιες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα κλεφτρόνια για να τα πουλήσουν

Την νέα μέθοδο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να τα διαθέσουν στην αγορά αναλύει στην εκπομπή «Συνδέσεις» στο ERTNews, η δημοσιογράφος Ελβίρα Κρίθαρη που έκανε και το σχετικό ρεπορτάζ στο πλαίσιο της εκπομπής «Φάσμα» επίσης στο ERTNews.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούν και η επινοητικότητά τους ξεπερνά κάθε φαντασία. Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος:

«Καταρχάς αγοράζουν αμάξια τα οποία έχουν βγει εκτός λειτουργίας, δεν επιδέχονται καμίας επισκευής, από πλημμύρες, φωτιές, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε στην ανακύκλωση ή θα έπρεπε να πάνε σε ανακύκλωση και να μην επανακυκλοφορήσουν στην αγορά.

Αυτά τα αμάξια κάποιοι επιτήδειοι τα αγοράζουν όχι για ανταλλακτικά αλλά για τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα.
Παίρνουν την άδεια κυκλοφορίας, τον σειριακό αριθμό, τις πινακίδες. Αυτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα τα ταιριάζουν με αυτοκίνητα που έχουν κλέψει.

Αυτοκίνητα τα οποία είναι κλεμμένα εμφανίζονται κανονικά, σύμφωνα με τις αρχές, σε σελίδες πώλησης που επισκέπτεται κάποιος που θέλει να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Ο αγοραστής το παίρνει σε τιμή ευκαιρίας και αργά ή γρήγορα ανακαλύπτουν ότι είναι κλεμμένα ή τους παίρνει η αστυνομία, καθότι ένα στα δύο κλεμμένα αμάξια εντοπίζεται από τις αρχές. Το αμάξι, σε μία περίπτωση που αναλύθηκε σε ρεπορτάζ της εκπομπής «Φάσμα» στο ERTNews, είχε ξανακλαπεί και να ξαναμπεί στη σελίδα.

Η ροή στην αλυσίδα των κλεμμένων ΙΧ: Κλέβω – Διαθέτω – Το ξανακλέβω – Το ξαναδιαθέτω στην αγορά
Όπως επισήμαναν οι αρχές στη δημοσιογράφο Ελβίρα Κρίθαρη που έκανε το ρεπορτάζ, οι συμμορίες συντονίζονται γύρω από κάποιες μάντρες αυτοκινήτων. Όπως εξηγεί αν δεν υπάρχει το δίκτυο διοχέτευσης αυτών των οχημάτων στην αγορά, δεν υπάρχει και η κλοπή.

Προσοχή στις ευκαιρίες στις ιστοσελίδες πώλησης οχημάτων
Πρόκειται σίγουρα για έναν καινούργιο τρόπο κλοπής και διάθεσης ΙΧ, καθώς έως τώρα είχαμε συνηθίσει τα ανταλλακτικά να κλέβονται. Τώρα οι αρχές προειδοποιούν ότι όταν βρίσκουμε στις ιστοσελίδες πώλησης οχημάτων ευκαιρίες, πρέπει να υποψιαστούμε τι ευκαιρία είναι αυτή.

Η Αστυνομία μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει το κλεμμένο Ι.Χ, καθώς μπορεί να κάνει ταυτοποίηση από την πινακίδα που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Αυτό που συμβαίνει όταν αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και το πηγαίνεις στο συνεργείο για να δεις μηχανολογικά αν είναι εντάξει, δεν τσεκάρεις αν ανταποκρίνεται ο σειριακός αριθμός στα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Οι μάρκες αυτοκινήτων που κλέβουν κυρίως, γιατί ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις των αγοραστών είναι το Toyota C-HR και τα Peugeot 108 και 208. Τα εύχρηστα και μεσαία αυτοκίνητα.

Το χρόνο στην Ελλάδα κλέβονται 30.000 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα από αυτά στην Αττική.

madata.gr