27 Απριλίου, 2024

Αντιπρόεδρος στον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας εξελέγη στη θέση του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κατά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ όπου συμμετείχε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα και Πρασίνου Φάνη Κοκκινάκη.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης παρέδωσε την Προεδρεία του Συνδέσμου έπειτα από 18 χρόνια και νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.
Με αφορμή την εκλογή του στη θέση του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης ο Μενέλαος Μποκέας με δήλωση του αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο ΣΕΔΗΚ στην παραγωγή αλλά και στην διασύνδεση του προϊόντος με τον τουρισμό μέσω της ανάδειξης της ποιότητας και της διατροφικής του αξίας.
«Ο ΣΕΔΗΚ είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους Δήμους, σε σχέση με την παράδοσή μας που είναι η ελαιοκομία. Όλοι οι Δήμοι της Κρήτης, ουσιαστικά, είμαστε ελαιοκομικοί. Έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια.
Σίγουρα, με την προεδρία του Γιώργη Μαρινάκη μπήκαν οι βάσεις για να γίνουν σημαντικά πράγματα. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις, πολλά σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την τιμή, την ποιότητα, τη διατροφική αξία και τη σύνδεση του προϊόντος με τον τουρισμό και με άλλους τομείς, όπως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του νησιού μας.
Ξεκινάμε μία νέα πορεία για τον ΣΕΔΗΚ, βασιζόμενοι σε ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι σήμερα, για να παίξει έναν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα στην ελιά.
Υπάρχουν φαινόμενα εγκατάλειψης περιουσιών, όμως η τιμή του ελαιόλαδου δίνει ένα κίνητρο σε ανθρώπους να επιστρέψουν στους ελαιώνες. Αυτό θα πρέπει, ωστόσο, να γίνεται με έναν τρόπο που θα υποστηρίζεται επιστημονικά, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος.» ανέφερε ο Μενέλαος Μποκέας και πρόσθεσε:
«Πρέπει να βρούμε τρόπους ένταξης του ποιοτικού ελαιόλαδου στην παραγωγική διαδικασία του τουρισμού, δίνοντας ώθηση σε αυτό που προσπαθούμε όλοι: στην αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών, με μία πιο αυθεντική διάσταση της Κρήτης! Σίγουρα, η ελιά μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Έχουμε να δώσουμε μία διπλή μάχη: να δούμε ποια είναι τα κίνητρα αυτά για να αντισταθμίσουμε το πρόβλημα που προκαλεί η υψηλή τιμή. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να πείσουμε τους πάντες ότι η λύση δεν είναι τα φθηνά προϊόντα και η υποβάθμιση της αξίας, αλλά η αύξηση της ποιότητας και της παρεχόμενης υπηρεσίας στα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού μας. Κι αυτό είναι που διαφοροποιεί και πρέπει να διαφοροποιεί την Κρήτη σε σχέση με άλλους προορισμούς.
Για εμάς η ελιά, ο ελαιώνας είναι πολιτισμός! Είναι η ιστορία του τόπου μας, είναι η παράδοσή μας, είναι η ψυχή του νησιού! Και με αυτή τη σκέψη θα πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη που είναι συντοπίτης μας.»