28 Μαρτίου, 2024

Ανοσοποιητικό: Φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση του

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας ενάντια στο κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και άλλες λοιμώξεις- ασθένειες. Εάν λειτουργεί καλά, παράγει εκατομμύρια αντισώματα που σκοτώνουν τα μικρόβια και μας χαρίζουν υγεία και ευεξία.

Πώς μπορούμε να το υποστηρίξουμε ώστε να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε ασθένειες;

Φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 
Για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας:

  • Μειώστε (εάν δεν μπορείτε να κόψετε) το κάπνισμα.
  • Διατηρήστε μια υγιή μάζα σώματος.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ (καταναλώνετε πάντα με μέτρο).
  • Κοιμηθείτε επαρκώς (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ) καθώς ο ύπνος είναι το φυσικό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού.
  • Ασκηθείτε τακτικά για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας να κάνει τη «δουλειά» του πιο αποτελεσματικά.
  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας δοκιμάζοντας μεθόδους χαλάρωσης όπως πρακτικές αναπνοής και ασάνες (στάσεις) γιόγκα.
  • Εκτεθείτε στο ηλιακό φως 15 με 30 λεπτά όσες ημέρες μπορείτε μέσα στην εβδομάδα.
  • Δώστε «βάρος» στην καλή διατροφή.

«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακο σου και το φάρμακο σου να είναι η τροφή σου»
Ιπποκράτης
 
Μια δίαιτα- διατροφή που στερείται ενός ή περισσότερων θρεπτικών συστατικών μπορεί να βλάψει σοβαρά την παραγωγή και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού και των αντισωμάτων. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στο να καταπολεμήσετε τα επιβλαβή παθογόνα και να ενισχύσετε τη φυσική σας άμυνα.

Προτιμήστε να καταναλώνετε περισσότερες ολόκληρες φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ώστε να έχετε το… πάνω χέρι έναντι επιβλαβών παθογόνων.

Καταναλώνετε περισσότερα υγιεινά λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το σολομό, προκειμένου να ενισχύσετε την ανοσολογική απόκριση του σώματός σας σε παθογόνους μικροοργανισμούς μειώνοντας τη φλεγμονή.

Καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, βουτυρόγαλα ή και προβιοτικά που είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια.

Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς μπορεί να συμβάλλουν δυσανάλογα στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Πιείτε τσάι κουρκουμά, τζίντζερ, χαμομηλιού, ρίζας γλυκόριζας, μέντας. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες.

Τέλος, μην αμελείτε ποτέ τα απαραίτητα check up για να έχετε πάντα τον έλεγχο της υγείας σας και την ανάλογη καθοδήγηση απ’ το γιατρό σας.

vita.gr