25 Μαΐου, 2024

Ανησυχητικά τα στοιχεία για το καλοκαίρι – Άνυδροι & θερμοί χειμώνες οδηγούν σε πυρκαγιές

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για το καλοκαίρι που έρχεται, σχετικά με την αντιπυρική περίοδο και τις πυρκαγιές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία.

«Ανησυχητικά τα στοιχεία»
«Είμαστε πολύ πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, είμαστε έναν με δύο βαθμούς, τις επόμενες ημέρες θα πάμε 2 – 3, ακολουθεί μια πτώση και μετά θα βρεθούμε και πάλι αρκετά υψηλά», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή πρόγνωση για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, ωστόσο από τα στοιχεία που έχουμε από εποχιακές προγνώσεις είναι αρκετά ανησυχητικά».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές. Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι, σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, πυρκαγιές οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες», συμπληρώνει.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας συμπαρασύρει φαινόμενα»
«Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας, όσο μικρή και αν φαίνεται, δρομολογεί άλλα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους», λέει, από την πλευρά του, ο καθηγητής Γγεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, τα κύματα τσουνάμι, συνδέονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή με αυτά που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα. (…) Η άνοδος της θερμοκρασίας συμπαρασύρει φαινόμενα. Έχουμε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις δασικές πυρκαγιές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αποσταθεροποίησης του κλίματος, έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές, δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, που δημιουργούν κατολισθήσεις, διαβρώσεις, έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο φαινομένων, ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται. Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε».

madata.gr