28 Μαΐου, 2022

Ανοίγουν τα σχολεία με αλλαγές στα μέτρα προστασίας

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων 

Προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, τα σχολεία εξετάζονται κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν τους μαθητές.

Αυτά είναι 

Αύξηση των self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές από 2 σε 3

Αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε περίπτωση κρούσματος.

Τα τμήματα να κλείνουν όταν νοσεί με κορωνοϊό το 30%+1 των μαθητών έναντι 50%+1 που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση κρούσματος σε rapid τεστ θα υποβάλλονται όλοι οι μαθητές και όχι μόνο οι κοντινές επαφές.

Κεραμέως: Τα τρία δεδομένα που συνηγορούν σε άνοιγμα των σχολείων 

Τα τρία δεδομένα που συνηγορούν στη δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων επεσήμανε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην «Καθημερινή».

Αρχικά, μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται όταν οι μαθητές βγαίνουν για παιχνίδι ή για διασκέδαση με τους φίλους τους.

Κατά δεύτερον, όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές, ενώ τρίτο, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

«Είναι προτιμότερο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να γίνονται έλεγχοι εντός του σχολικού πλαισίου παρά το αντίθετο», παρατηρεί η κ. Κεραμέως.

 

madata.gr