Με στόχο την ανάπτυξη της ενδοχώρας, του Τουρισμού, αλλά και τη συνολικότερη αναπτυξιακή προοπτική της Κρήτης, ο Δήμος Χερσονήσου έλαβε την πρωτοβουλία να αναβιώσει τον Σύνδεσμο «Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης».
Άμεσος σκοπός αναβίωσης του Συνδέσμου, που αποτέλεσε αρχικό όραμα του πρώην Δημάρχου Επισκοπής κ. Χάρη Ροδιτάκη, το οποίο και στηρίχθηκε από αρκετούς Καποδιστριακούς Δήμους στη συνέχεια, πριν από χρόνια, είναι η αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουν οι εν λόγω οικισμοί, η προσέλκυση άμεσων κι έμμεσων πόρων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κράτους, αλλά και η δημιουργία σημείων αναφοράς σε κάθε γωνιά της Κρήτης, που θα επιτρέψει στο Σύνδεσμο -σε ένα δεύτερο χρόνο- να αποτελέσει μέρος ευρύτερων και παγκόσμιων Συνδέσμων.
«Η αναβίωση των όμορφων χωριών δεν αποτελεί μια τυπική επιδίωξη, αλλά ουσιαστική, καθώς επίσης κι ένα εργαλείο στα χέρια των δήμων το οποίο καλούμαστε να αξιοποιήσουμε για αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προκλήσεις» δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των «Όμορφων Χωριών» στη Χερσόνησο, ο Δήμαρχος και οικοδεσπότης των Δήμων – μελών του Συνδέσμου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Ο κ. Δοξαστάκης έκανε λόγο για μια αναγκαιότητα στήριξης της προσπάθειας, που θα αποτελεί παράλληλα μια προσπάθεια προβολής, ανάπτυξης και αξιοποίησης οικισμών σε όλη την Κρήτη, ενώ επισήμανε πως το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να στηρίξει σημαντικά τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο πρώην Δήμαρχος Επισκοπής κ. Χάρης Ροδιτάκης και Πρόεδρος Δ/Σ «Εκπαιδευτική-Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ» αναφέρθηκε στην έμπνευση κι αρχική υλοποίηση της προσπάθειας, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό, με την Ιταλία να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα καλών πρακτικών.
Προτεραιότητες
Μια σειρά από προτεραιότητες αναφορικά με το Σύνδεσμο «Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης» τέθηκαν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Ειδικότερα, αποφασίστηκε μια πρώτη επαφή και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας και να τεθούν οι στόχοι, αλλά και να ζητηθούν συγκεκριμένοι πόροι για στοχευμένα έργα στους 15 οικισμούς που ανήκουν στον Σύνδεσμο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, αποφασίστηκε να αρχίσουν οι δράσεις για την ομαδοποίηση και κωδικοποίηση των οικισμών ως «Όμορφων Χωριών», αλλά και να προχωρήσει η οργάνωση κινήσεων κι εκδηλώσεων εξωστρέφειας σε όλα τα «Όμορφα Χωριά», συντονισμένα υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου.
Αποφασίστηκε παράλληλα, να οργανωθεί ένα νέο πλαίσιο διασύνδεσης των οικισμών, κατάρτισης μελετών, αλλά και καταγραφής προτεραιοτήτων, που θα συνδέονται με ένα ταυτόχρονο διεκδικητικό πλαίσιο προς τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκτίμηση όλων των παραβρισκόμενων ήταν πως η αναβίωση των «Όμορφων χωριών» είναι ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορεί να εναρμονιστεί και να συνδεθεί με συνολικότερες δράσεις ενίσχυσης κι ανάδειξης της ενδοχώρας, τόνωσης εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, αλλά και προώθησης βιωματικών εμπειριών για επισκέπτες.
Το νέο προεδρείο
Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου «Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης» το νέο προεδρείο αποτελείται από τους:
Πρόεδρος: Εμμανουήλ Αϊλαμάκης (Δήμος Σητείας)
Αντιπρόεδρος: Γεωργία Πολυχρονάκη (Δήμος Αγίου Νικολάου)
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: Κωνσταντίνος Μανιουδάκης (Δήμος Φαιστού)
Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: Εμμανουήλ Περισυνάκης (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου)
Αναπληρωματικό μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής: Αρτέμιος Κουτσαυτάκης (Δήμος Πλατανιά).
Τοποθετήσεις
Στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση συμφώνησαν στην αναβίωση κι ενδυνάμωση του Συνδέσμου, στην ανάπτυξή του, αλλά και στον καθορισμό μιας σειράς βιώσιμων και ρεαλιστικών στόχων.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε το πλαίσιο των διεκδικήσεων και των ρεαλιστικών στόχων στη βάση των επόμενων βημάτων.
Ο Αντιδήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Μάνος Περυσινάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του θεσμού και της ενδυνάμωσης του, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης οικισμών της Κρήτης.
Ο πρόεδρος του ΔΣ Ανωγείων κ. Μιχάλης Δραμουντάνης μίλησε για την ανάγκη επιστροφής ανθρώπων στην ενδοχώρα και για τα κίνητρα εκ νέου ανάπτυξης μικρών οικισμών.
Ο αντιδήμαρχος Σητείας κ. Κώστας Λυμπερίου αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει μέσα από τα Γεωπάρκα και στις καλές πρακτικές συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν μεταξύ τους οι δήμοι στη βάση των «Όμορφων χωριών».
Η κ. Μαρία Χανιωτάκη από το Δήμο Αγίου Νικολάου, υποστήριξε πως στην προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν αρκετά οι άνθρωποι των χωριών, αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, εκτιμώντας πως ο θεσμός των «Όμορφων Χωριών» μπορεί να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης.
Ο κ. Κώστας Μανιαδάκης από το Δήμο Φαιστού ανέφερε πως για την επιτυχία της δράσης πρέπει να γίνουν μικρά και σταθερά βήματα, με στόχο κάθε ένα χωριό να αξιοποιεί στο έπακρο το πλεονέκτημα συμμετοχής του στο Σύνδεσμο των «Όμορφων Χωριών».
Ο κ. Γιάννης Δαράκης από το Δήμο Πλατανιά, υποστήριξε πως η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή απόψεων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των οικισμών, αλλά και να βοηθήσει στην προσέλκυση αναγκαίων οικονομικών πόρων.
Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Βιάννου κ. Μιχαήλ Παπαδήμας, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο οι οικισμοί της ενδοχώρας να βρουν νέα «εργαλεία» για να προχωρήσουν μπροστά με τα «Όμορφα Χωριά» να αποτελούν ένα από αυτά τα εργαλεία.
Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Γεωργία Πολυχρονάκη, ανέφερε πως ο Σύνδεσμος μπορεί να δώσει τις προτάσεις, αλλά και την προοπτική για το πού μπορεί να φθάσει ο κάθε δήμος και ο κάθε οικισμός και να αποτελεί παράλληλα έναν οδηγό για τον καθορισμό των επόμενων κινήσεων.
Ποιοι Δήμοι Συμμετέχουν στο «Όμορφα Χωριά της Κρήτης»
Συνολικά 15 οικισμοί από 13 Καλλικρατικούς Δήμους όλης της Κρήτης, συμμετέχουν στον σύνδεσμο «Τα Όμορφα Χωριά της Κρήτης». Ειδικότερα στον Σύνδεσμο μετέχουν οι:
1. Δήμος Αγίου Νικολάου: Οικισμός Λίμνες
2. Δήμος Ιεράπετρας: Οικισμός Ανατολή
3. Δήμος Σητείας: Οικισμός Ζάκρος
4. Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου: Οικισμός Ψυχρό
5. Δήμος Μινώα Πεδιάδος: Οικισμός Σμάρι
6. Δήμος Γόρτυνας: Άγιος Θωμάς
7. Δήμος Χερσονήσου: Οικισμός Επισκοπή
8. Δήμος Γόρτυνας: Οικισμός Νύβριτος
9. Δήμος Φαιστού: Οικισμός Ζαρός
10. Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων: Οικισμός Κάτω Αρχάνες
11. Δήμος Πλατανιά: Οικισμός Παλαιά Ρούματα (Αρχοντικό)
12. Δήμος Μυλοποτάμου: Οικισμός Πάνορμο
13. Δήμος Βιάννου: Οικισμός Άγιος Βασίλειος
14. Δήμος Ανωγείων: Οικισμός Σείσαρχα
15. Δήμος Χερσονήσου: Οικισμός Χερσονήσου
Περισσότερα Νέα Κατηγορίας...
Τι δεν πρέπει να καταναλώνετε μαζί με τον καφέ
Ποιες χαρτοπετσέτες περιέχουν καρκινογόνες και τοξικές ουσίες – Ευρήματα μελετών
ΥΠΕΘΟ: Νέα εργαλεία για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εξυπηρέτηση του πολίτη το 2025