28 Μαρτίου, 2024

Ανατροπή με την Όμικρον! Εξίσου σοβαρή και θανατηφόρα με άλλες παραλλαγές

Η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV2, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών από διάφορες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική) ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Research Square, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τόνισαν: «Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήταν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)».

Τα δεδομένα της μελέτης
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήταν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την Όμικρον.

Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών.

madata.gr