20 Απριλίου, 2024

Ανασκόπηση 2022: Ιανουάριος με κορύφωση πανδημίας και η κακοκαιρία Ελπίς

Ανασκόπηση 2022: Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα του Ιανουαρίου της χρονιάς που φεύγει

Η έλευση κάθε χρονιάς, συνήθως συνοδεύεται από ευχές. Ευχές για υγεία, ευημερία, οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ειρήνη. Δυστυχώς για το 2022, τα περισσότερα από αυτά δεν επαληθεύτηκαν… Από τον Ιανουάριο είχαν δοθεί τα πρώτα «σημάδια», καθώς η υγεία όλων ήταν σε άμεσο κίνδυνο, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού. Ειδικότερα, η Ελλάδα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού με 50.126 νέες μολύνσεις από την COVID-19 στις 4 Ιανουαρίου 2022. Ήταν η κορύφωση της πορείας της πανδημίας στην Ελλάδα, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ακόμα να είναι σε πρώιμο στάδιο και τα αυστηρά μέτρα, το lockdown και τις μάσκες να μην αποδίδουν όσο την πρώτη φορά, τον χειμώνα του 2021, όπου οι επιδόσεις της χώρας ήταν εντυπωσιακές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Άμεση σύνδεση με την παγκόσμια πανδημία, είχε και το αμέσως επόμενο μεγάλο θέμα που ανέκυψε στην «αυγή» του 2022. Ήταν 6 Ιανουαρίου 2022 όταν ο Νόβακ Τζόκοβιτς τέθηκε υπό κράτηση από τη συνοριοφυλακή της Αυστραλίας. Του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα γιατί δεν κατάφερε να αποδείξει ότι δεν εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Δεν συμμετείχε στο Australian Open και ακολούθησε δικαστική διαμάχη. Η υπόθεση «τράβηξε» για αρκετά 24ωρα, με τον Τζόκοβιτς να μην αγωνίζεται στο τουρνουά αλλά χιλιάδες κόσμου τόσο στην Αυστραλία όσο και στην πατρίδα του, τη Σερβία, να διαδηλώνουν υπέρ του στους δρόμους.

Στις 11 Ιανουαρίου η Ευρώπη «πάγωσε» από την είδηση του θανάτου του Νταβίντ Σασόλι. Ο 65χρονος εν ενεργεία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από τις 26 Δεκεμβρίου οπότε και είχε διαγωνιστεί με αυτή την επιπλοκή στο ανοσοποιητικό του σύστημα. Ο Νταβίντ Σασόλι ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν είχε διαγνωστεί με σοβαρή πνευμονία που τότε είχε αποδοθεί σε μόλυνσή του από το βακτήριο Λεγκιονέλα. Ο Σασόλι είχε γεννηθεί στη Φλωρεντία αλλά είχε μετακομίσει σε νεαρή ηλικία στη Ρώμη ακολουθώντας τον πατέρα του, ο οποίος ήταν, επίσης, δημοσιογράφος. Μετά τον θάνατό του, η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα, η οποία τώρα καλείται να χειριστεί την υπόθεση διαφθοράς του Qatar Gate.

Δύο ημέρες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου, η εγχώρια επικαιρότητα είχε στην κορυφή της το σοκαριστικό τροχαίο στην παραλιακή λεωφόρο, το οποίο κόστισε τη ζωή του Τζώρτζη Μονογυιού. Ο αδερφός της βουλευτή της ΝΔ, Κατερίνας Μονογυιού, έχασε τον έλεγχο της κόκκινης Ferrari που οδηγούσε, και καρφώθηκε σε δέντρο στο ύψος των Αλκυονίδων, στα σύνορα Γλυφάδας και Βούλας. Στο όχημα επέβαινε και η σύζυγός του άτυχου οδηγού, η οποία κατάφερε να επιβιώσει του δυστυχήματος. Τις ημέρες που ακολούθησαν, το τροχαίο και οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης.

Για αρκετές ημέρες, αν όχι μήνες, ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία και τον Τύπο ήταν και η καταγγελία της Γεωργίας Μπίκα, στις 15 Ιανουαρίου, για ομαδικό βιασμό σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Η 24χρονη διεκδίκησε τη δικαίωσή της δια της νομικής οδού, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2022 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο με απόφαση του Αρείου Πάγου. Την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο απαλλάχθηκε ο 27χρονος γόνος εύπορης οικογένεια ζητούσε η πλευρά της Γεωργίας Μπίκα, όμως, η αίτηση αναίρεσης απορρίφθηκε. Η 24χρονη, ωστόσο, έχει δηλώσει αποφασισμένη να απευθυνθεί ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στις 17 Ιανουαρίου, μία από τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν αυτή της επιβολής μηνιαίου προστίμου, σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών τα οποία δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η απόφαση ήταν εφάμιλλη αυτής της απομάκρυνσης των υγειονομικών που δεν είχαν εμβολιαστεί από τις θέσεις τους. Η εφαρμογή του μέτρου δεν ήταν ποτέ, επί της ουσίας, δεδομένη καθώς ελέγχθηκε η συνταγματικότητά της και υπήρξαν πολλές δικαστικές διαμάχες. Το μηνιαίο πρόστιμο άρχιζε από τα 50 ευρώ τον Ιανουάριο και ακολούθως θα ήταν 100 ευρώ για κάθε μήνα. Εν τέλει, το μέτρο αναστάλθηκε μέσα στο 2022.

Στις 21 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται ιερέας για βιασμό ανήλικης στα Κάτω Πατήσια. Ήταν η πρώτη από μια σειρά αντίστοιχες υποθέσεις που «πάγωσαν» και σόκαραν την ελληνική κοινωνία μέσα στο 2022. Ο 37χρονος ιερέας λίγες ημέρες αργότερα, προφυλακίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ενώ εξακολουθεί να αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Η κακοκαιρία Ελπίς σάρωσε την Ελλάδα από τις 23 ως τις 26 Ιανουαρίου. Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και έλλειψης σχεδιασμού, εγκλωβίστηκαν πάνω από 5.000 οχήματα στην Αττική Οδό για πάνω από 30 ώρες με πάνω από 1.500 πυροσβέστες και 4.000 αστυνομικοί, με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό.

Κατά το ίδιο διάστημα, οι αντιδράσεις στον Καναδά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού αλλά και των περιορισμών για τον κορονοϊό, κορυφώνονταν. Κύριοι εκφραστές οι οδηγοί φορτηγών, που σχημάτισαν το «Κονβόι Ελευθερίας». Στις 29 Ιανουαρίου, έφτασαν μέχρι την πρωτεύουσα της χώρας, Οτάβα.

Ο πρώτος μήνας, του νέου έτους, όμως, έκλεισε με μία από τις πιο δυσάρεστες ειδήσεις για την Ελλάδα. Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο 19χρονος Άλκης Καμπανός. Για ακόμα μια φορά η οπαδική βία στέρησε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Για τη δολοφονία του Άλκη έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται 12 πρόσωπα, με την υπόθεση να έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Για άλλη μια φορά, βέβαια, η πολιτεία εξήγγειλε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων, αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία των συνδέσμων οπαδών και μηδενική ανοχή. Μένει, βέβαια, να φανούν όλα αυτά στην πράξη…

.tromaktiko.