9 Μαΐου, 2024

Αναπτυξιακή Ηρακλείου: Παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «ESTIA: «Τα ίχνη μίας διαδρομής»

Με αφορμή την Πασκόσμια Ημέρα Προσφύγων όπως έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η 20η Ιουνίου, και στον απόηχο μίας από τις μεγαλύτερες προσφυγικές τραγωδίες που σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στην Πύλο, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου παρουσίασε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «ESTIA: Τα ίχνη μίας διαδρομής», σε μια βραδιά αφιερωμένη στις προσφυγικές κοινότητες και στους ανθρώπους που εργάζονται στον ανθρωπιστικό τομέα.

Σε αυτό καταγράφεται η 6ετής εμπειρία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου στο θέμα του προσφυγικού στην Κρήτη, με πολλές αναμνήσεις από πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στον τόπο μας αλλά και των ανθρώπων εκείνων που τους βοήθησαν και τους υποστήριξαν.
Μετά την προβολή της ταινίας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος για τις κοινές προκλήσεις ανθρώπων από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες και βιώματα που συναντιούνται όταν η πραγματική ζωή συνθέτει τα πιο ανατρεπτικά σενάρια.

«Παρουσιάζουμε μια δουλειά της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης και την οποία η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έφερε εις πέρας. Όλα αυτά τα χρόνια φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο αρκετοί πρόσφυγες, κυρίως από την Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και από άλλες χώρες. Η φιλοξενία τους στην Κρήτη ήταν υποδειγματική και δεν προκλήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο κόσμος αγκάλιασε τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, τα οποία πήγαν στο σχολείο, έμαθαν γράμματα, μιλάνε ελληνικά και όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον τόπο μας. Από την μεριά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια, το προσωπικό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον Δήμαρχο Ηρακλείου, αλλά και όλες τις κυβερνήσεις που στάθηκαν με την δέουσα σοβαρότητα απέναντι στο ευαίσθητο αυτό θέμα του προσφυγικού» είπε σε δηλώσεις του στο Press Office Online, ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, Γιώργος Μαυρογιάννης.

«Έρχονται στη μυαλό μας οι μέρες εκείνες που φιλοξενήσαμε στον τόπο μας τους πρόσφυγες με την ουσιώδη βοήθεια της Αναπτυξιακής με την οποία είχαμε άριστη συνεργασία. Με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, καταφέραμε να κάνουμε την παραμονή των προσφύγων απολύτως αξιοπρεπή, οι οποίοι και φιλοξενήθηκαν σε μισθωμένες κατοικίες και έχω να πω ότι είμαστε δίπλα τους όλο αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς να έχουμε κανένα παρατράγουδο. Οι άνθρωποι αυτοί προσαρμόστηκαν. Έζησαν μαζί με τους συμπολίτες μας και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

«Κάθε χρόνο από το 2001 έως σήμερα, αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσουμε και να τιμήσουμε το ψυχικό σθένος, το κουράγιο και την δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βιαίως από τις πατρίδες τους» τόνισε στο Press Office Online η Συντονίστρια προγραμμάτων στήριξης προσφύγων και μεταναστών της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Δήμητρα Καμπέλη. «Στο δικό μας πρόγραμμα φιλοξενήθηκαν πάνω από 2.500 άτομα σε 200 μισθωμένες κατοικίες , εργάστηκαν πάνω από 100 άτομα προσωπικό και μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ η Κρήτη απέδειξε ότι δεν είναι μια θεωρία αλλά δουλεύει και αποδίδει καρπούς» σημείωσε η κ. Καμπέλη.

Η παρουσίαση έγινε στις 20 Ιουνίου 2023, στις 19.30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, στα πλαίσια του τριήμερου φεστιβάλ «Refugee week 2023» που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου, ένα φεστιβάλ ευαισθητοποίησης για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες που στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν δημοκρατικό ανοιχτό διάλογο σχετικά με την διεκδίκηση δίκαιων, συμμετοχικών και ισότιμων κοινωνιών, δημιουργώντας θετικά μηνύματα.
Δείτε το VIDEO:
youtu.be/7RG_aJBvdJk

poo.gr