19 Μαρτίου, 2024

Ανακοίνωση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρωτότυπου διαγωνισμού σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023 για δυο πιάνα.

Στα πλαίσια του Διαγωνισμού σύνθεσης με την επωνυμία «Θόδωρος Αντωνίου» 2022 – 2023, για δυο πιάνα που συνδιοργανώνει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου, θα παρουσιαστούν τα 6 προκριθέντα έργα στις 29 Απριλίου στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» και ώρα 20.00 στο Ρέθυμνο.
Ο πρωτότυπος για την Κρήτη διαγωνισμός, είχε ανακοινωθεί δημόσια από τους συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Κρήτης – Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τον Σεπτεμβρίου του 2022 και απευθυνόταν σε νέους καλλιτέχνες, Έλληνες και Κυπρίους όπου γης.
Τα ονόματα των νέων συνθετών που έχουν επιλεγεί για τη Β’ φάση του διαγωνισμού είναι με αλφαβητική σειρά: Κατσιβέλης Παύλος, Λαμπριανίδης Θεόφιλος, Μαστραντώνης Άγγελος, Πασόπουλος Σταμάτης, Χαλιάσας Κωνσταντίνος, Χωματσάς Ευστάθιος.

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού Σύνθεσης, «Θόδωρος Αντωνίου» 2022-2023 για δύο πιάνα, που αξιολόγησε τα έργα που υπεβλήθησαν, αποτελείται από καταξιωμένους Δημιουργούς και προσωπικότητες του χώρου, όπως τους: Γιώργο Κουμεντάκη (Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Ιωσήφ Παπαδάτο (Συνθέτης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Καθηγητής Πανεπιστημίου), Μηνά Μπορμπουδάκη (Συνθέτης), Ερατώ Αλακιοζίδου (Πιανίστα) και Σπύρο Δεληγιαννόπουλο (Συνθέτης, Πιανίστας).

Επισημαίνεται ότι η υποβολή και κρίση των έργων έγινε αξιοκρατικά, τηρώντας την ανωνυμία των υποψηφίων και ανακοινώνονται μόνο τα ονόματα των φιναλίστ.

Η παρουσίαση των 6 προκριθέντων έργων, θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Κρητικής επιτροπής, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών, στο Ρέθυμνο στην αίθουσα «Παντελή Πρεβελάκη» στις 29 Απριλίου 2023 και ώρα 20.00. Η παρουσίαση τους θα γίνει από τους φημισμένους πιανίστες: Γρηγόρη Ιωάννου, Δημήτρη Καρύδη, Πέτρο Μόσχο, και την Χριστίνα Παντελή. Η κριτική επιτροπή στη συνέχεια θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Β’ φάσης του διαγωνισμού, ενώ τα βραβεία θα δοθούν το ίδιο βράδυ, συνοδευόμενα με χρηματικά έπαθλα. Η είσοδος στην εκδήλωση παρουσίασης των προκριθέντων έργων και βράβευση των συνθετών στο Ρέθυμνο, θα είναι ελεύθερη στους πολίτες. Ο διαγωνισμός σύνθεσης «Θόδωρος Αντωνίου» είναι αφιερωμένος στην μνήμη του διεθνώς αναγνωρισμένου και πολυβραβευμένου εκλιπόντα συνθέτη.
Με αφετηρία την Κρήτη τα βραβευμένα έργα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αθήνα και το Λονδίνο, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Hellenic Center αντίστοιχα.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και εντεταλμένος σύμβουλος τέχνης – σύγχρονου πολιτισμού Ευάγγελος Ζάχαρης, εκφράζει την χαρά αλλά και την βούληση του ο νέος πρωτότυπος διαγωνισμός να γίνει θεσμός για την Κρήτη, τονίζοντας:
“Ως Περιφέρεια Κρήτης με χαρά συνεργαζόμαστε με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου για ένα κορυφαίο Διαγωνισμό με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην νέα Δημιουργία. Είναι σημαντικό που η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνει αυτό το Διαγωνισμό. Με την ευχή να αποτελέσει θεσμό και να καταστεί η Κρήτη αφετηρία και σημείο συνάντησης Νέων δημιουργών, ευχαριστούμε την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Φεστιβάλ Πιάνου Ηρακλείου και την κρητική επιτροπή που απαρτίζεται από κορυφαίους δημιουργούς και η επιλογή των έργων έγινε αξιοκρατικά και με πλήρη διαφάνεια. Τέλος ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου για την φιλοξενία του Διαγωνισμού Σύνθεσης”.