30 Οκτωβρίου, 2024

Αλτσχάιμερ: Τα παιχνίδια της μνήμης και οι δικοί μας άνθρωποι

Η ηθοποιός Νίκη Παλληκαράκη και η Νευρολόγος – Ψυχίατρος και πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Παρασκευή Σακκά, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την μνήμη και πώς αντιμετωπίζονται οι νόσοι που συνδέονται με αυτήν.

Το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα είναι τεράστιο, τόσο το οικονομικό όσο κι το ψυχολογικό κυρίως των ανθρώπων που φροντίζουν εκείνους που έχουν άνοια ή νόσο Alzheimer.

Πολλές φορές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την ίδια τους τη δουλειά ή άλλα στοιχεία της καθημερινότητας τους για να φροντίσουν αυτούς τους ανθρώπους, που τις περισσότερες φορές είναι οι ίδιοι τους οι γονείς.

Η Νίκη Παλληκαράκη αποκάλυψε πως φρόντιζε την μητέρα της, η οποία είχε άνοια και μοιράστηκε τα συναισθήματά της για την όλη κατάσταση που βίωσε.

«Δεν με αναγνώριζε η μητέρα μου…» – Συγκλονίζει η Νίκη Παλληκαράκη
«Είναι λίγο τρομακτικό να βλέπεις έναν άνθρωπο που είναι η μάνα σου, να χάνει την ιστορία του, την μνήμη του. Σαν να κόπηκε ο ομφάλιος λώρος, δεν ήμουν πια το παιδί της. Δεν σε αναγνωρίζει, και είναι πολύ ζόρικο αυτό το συναίσθημα. Κουβαλάς όλο το συναισθηματικό βάρος που βλέπεις στην μαμά σου και πρέπει να το βάλεις στην άκρη και να φροντίσεις αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν μία διαδικασία εξαιρετικά επώδυνη. Ανέπτυξα μηχανισμούς στην πορεία για να μπορέσω να το διαχειριστώ. Τώρα που το σκέφτομαι ψύχραιμα, ίσως να ξεκίνησε 20 χρόνια πριν», είπε αρχικά η αγαπημένη ηθοποιός.

«Η μητέρα μου «έφυγε» πέρσι στα 91 της, και πιστεύω αυτό ξεκίνησε από τα 70 της. δεν αναγνώριζα τα σημάδια, σε σημείο που νευρίαζα και νόμιζα ότι το κάνει επίτηδες. Μετά από 10 χρόνια συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν απλά μια απώλεια μνήμης, είχε προβλήματα προσανατολισμού, είχε επιθετικότητα, όταν συνειδητοποιούσε ότι κάτι συνέβαινε με την μνήμης της», συμπλήρωσε.

Η κ. Σακκά, έδωσε την επιστημονική πλευρά του ζητήματος και εξήγησε το κατά πόσο κληρονομείται η άνοια.

«Αυτά που ανέφερε η κ. Παλληκαράκη είναι τα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Η άνοια είναι η νόσος της 3ης ηλικίας. Το 98% των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια είναι άνω των 65 ετών. Υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στην νόσο Alzheimer, είναι σχετικά μικρή και είναι προδιάθεση. Δεν είναι υποχρεωτικό ότι κάποιος που θα κληρονομήσει ένα προδιαθεσιακό γονίδιο από τους γονείς, ότι θα νοσήσει. Αυξάνονται οι πιθανότητες και ελαττώνονται εφαρμόζοντας στρατηγικές πρόληψης, πχ η αποστήθιση ρόλων, η άσκηση του μυαλού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι νοητικής άσκησης», υπογράμμισε με τη σειρά της.

«Το να ξεχνάω σποραδικά δεν μας ενοχλεί. Όταν ξεχνάω συστηματικά, τότε χτυπάει καμπανάκι. Μπορεί στους νέους να οφείλεται στην ψυχοπίεση το ότι μπορεί να ξεχνούν. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι προβλήματα με την επεισοδική μνήμη, και ελάχιστες μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά. Είναι δύσκολο και τραγικό βίωμα το να ξεχνάς. Είναι καλό να τους συμπαραστεκόμαστε», τόνισε η κ. Σακκά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο ourlife.gr