28 Μαρτίου, 2024

Αλλάζουν τα πάντα οι Δήμοι για να εξοικονομήσουν ενέργεια

Δεν έχουν περάσει 24 ώρες από τις ανακοινώσεις των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και ήδη 90 Δήμοι σε όλη τη χώρα, έχουν μπει στη διαδικασία να προσαρμοστούν στα μέτρα αυτά

Σε πολλές περιοχές έχει ξεκινήσει η αλλαγή του οδοφωτισμού με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, ενώ σε πολλά σχολεία αρχίζουν να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά φανάρια σήμανσης. Ακόμη και στα δημοτικά κολυμβητήρια τοποθετούνται ειδικές κουβέρτες στις πισίνες για να διατηρείται η θερμοκρασία και να μην χρειάζεται να ανάβουν οι καυστήρες που ζεσταίνουν το νερό.

Κόβουν και ράβουν 90 Δήμοι της χώρας που έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο για να βρουν τρόπους να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αποφύγουν παράλληλα τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Αλλάζουν των οδοφωτισμό με λάμπες led, βάζουν φωτοβολταϊκά στα σχολεία και τοποθετούν ειδικές κουβέρτες προστασίας στις πισίνες για να διατηρούν την θερμοκρασία.

Στη Γλυφάδα, ο δήμος έχει κατασκευάσει βιοκλιματικό σχολείο το οποίο λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Όπως περιγράφει ο δήμαρχος στο MEGA, κλιματιστικά, υπολογιστές αλλά και οι λάμπες led λειτουργούν με το φως του ηλίου μειώνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας.

Ο Δήμαρχος Γλυφάδας ανέφερε: «Μακάρι να ήταν όλα τα σχολεία έτσι , δεν είναι όλα τα σχολεία έτσι και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα στα σχολεία. Σίγουρα εφαρμόζουμε smart εφαρμογές για να μην ξεχνάμε τα φώτα ανοιχτά».

Με λουκέτο απειλεί τα δημοτικά κολυμβητήρια η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, καθώς το κόστος συντήρησης και λειτουργίας έχει διπλασιαστεί. Μια δημοτική πισίνα 25 μέτρων, με κόστος λειτουργίας το 2021 τα 10.000 ευρώ τον ίδιο μήνα , φέτος άγγιξε τα 20.000 ευρώ.

Δημοτική πισίνα
10,000€ -> 2021
20,000€ -> 2022
250,000€ ετήσιο κοστος

Έτσι, η ειδική κουβέρτα που απλώνει στην πισίνα ο δήμος Αλίμου, μοιάζει η μοναδική λύση.

Το διάσημο χριστουγεννιάτικο πάρκο των Τρικάλων με τα χιλιάδες χρωματιστά λαμπάκια θα ανοίξει και φέτος παρά την ενεργειακή κρίση , σύμφωνα με τον δήμαρχο όμως το πάρκο θα εξελιχθεί σε smart.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ετήσια κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα να μειωθεί κατά 30% μέχρι το 2030.

madata.gr