20 Απριλίου, 2024

Άλλαξε η ώρα σήμερα – Τσεκάρετε αν αλλάξατε σωστά τα ρολόγια σας

Ξημερώματα Κυριακής 30 Οκτωβρίου άλλαξε η ώρα, με τους δείκτες του ρολογιού να γυρίζουν πίσω. Όσοι ήταν έξω, ευχαριστήθηκαν μία ώρα διασκέδασης και όσοι ήταν στο κρεβάτι κέρδισαν μία ώρα ύπνου.

Συγκεκριμένα, στις 04:00 τα ξημερώματα και εφόσον δεν υπήρξε κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, γυρίσαμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00, υιοθετώντας για το επόμενο 6μηνο τη χειμερινή ώρα.

Τα κινητά και τα ηλεκτρονικά ρολόγια αλλάζουν αυτόματα, ενώ στα ρολόγια τοίχου θα πρέπει η διαδικασία να γίνει χειροκίνητα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και η τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου έχει διάρκεια 25 ώρες!

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η πανδημία και η κρίση στην Ουκρανία ανέβαλαν την επιλογή των χωρών.

Πότε θα αλλάξει η ώρα την άνοιξη
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η επόμενη αλλαγή της ώρας, θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου 2023 και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της 26ης Μαρτίου.

Θα μπούμε ξανά στη θερινή, χάνοντας μία ώρα, αφού οι δείκτες του ρολογιού θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Πότε εφαρμόστηκε η αλλαγή της ώρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η ιδέα αποδίδεται στον Βενιαμίν Φραγκλίνο ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες το μακρινό μας 1784.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.