19 Σεπτεμβρίου, 2024

Αλλαγή σκυτάλης στην Ειδική Γραμματεία και η αποτίμηση της ΠΦΠΟ

Η ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Ζώων Συντροφιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, αποτέλεσε κατάκτηση των φιλοζωικών οργανώσεων και αναγνώριση της ανάγκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ζώων.

Η τοποθέτηση στη θέση της πρώτης γραμματέα της κ. Μάρσας Δημοπούλου, γνωστής από παλιά για το φιλοζωικό της έργο, γέννησε προσδοκίες ότι κάτι θα άλλαζε ριζικά, παρότι ο νόμος 4830/21 είχε και συνεχίζει να έχει πολλά προβληματικά σημεία.

Η λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας παρότι θετική σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο δεν κατάφερε να αλλάξει το ζοφερό τοπίο της χώρας.
Μη έχοντας αποφασιστικές αρμοδιότητες έχει εκ των πραγμάτων περιορισμένο ρόλο που εξαρτάται από τις προθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, παρότι δόθηκαν περισσότερα χρήματα στους Δήμους, ορατή διαφορά δεν υπήρξε. Ο κακοσχεδιασμένος τρόπος χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχου των Δήμων δεν περιόρισε ούτε στο ελάχιστο τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων.

Σήμερα αυτό που χρειάζεται επιτακτικά η χώρα είναι μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των νόμων από τους πολίτες μέχρι τις αρχές και ταυτόχρονα συνεχή ενημέρωση του κοινού.

Ο νέος Ειδικός Γραμματέας ο κ. Νίκος Χρυσάκης έχει όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για αυτήν την θέση.
Εμείς από την πλευρά μας του ευχόμαστε καλή αρχή και δύναμη.
Θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε σε ό,τι γίνεται σε θετική κατεύθυνση, αλλά και για να διεκδικήσουμε και να κρίνουμε λάθη και παραλείψεις.