28 Μαΐου, 2022

Ακρίβεια: Στο τραπέζι μείωση ΦΠΑ σε άλευρα και ηλιέλαιο – Φόβοι για ελλείψεις

Με τις τιμές στα βασικά αγαθά να έχουν πάρει την ανιούσα, το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει μια σειρά από μέτρα ώστε να συγκρατηθεί κατά το δυνατόν περισσότερο το κύμα ακρίβειας που πλήττει τις τσέπες των καταναλωτών.

 Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το imerisia.gr, στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και ενδεχομένως το ψωμί. Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Τι προτείνουν τα σούπερ μάρκετ
Τα σούπερ μάρκετ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας με συντελεστή 10% ή 11% όπου θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που έχουν σχέση με τα δημητριακά (άλευρα, προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά), καθώς στις εν λόγω ομάδες προϊόντων καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις.

Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά. Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την ΕΕ για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Τι να κάνω; Να πάω να φέρω άλευρα μόνος μου;».

Σε αυτές τις συνθήκες, το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής των αποθεμάτων σε μεταποιητικές και εμπορικές (χονδρεμπορικές και λιανεμπορικές) επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα είδη διατροφής τα οποία επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρχει έλεγχος σε ποσότητες και τιμές προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακραίων ανατιμήσεων.

Ανησυχία για μεγάλες ελλείψεις
Στην Ελλάδα, υπάρχει επάρκεια σε αλεύρι για περίπου δύο μήνες. Οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία έχουν αρχίσει ήδη αλλά με περιορισμούς, ενώ η τιμή του αυξάνεται αλματωδώς. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν ελλείψεις το επόμενο διάστημα, μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ζάχαρης από τη Ρωσία, όπως και ηλιέλαιο που εισάγεται από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Hδη σούπερ μάρκετ εξετάζουν να θέσουν πλαφόν στις πωλήσεις διάφορων σπορελαίων και αλεύρων, ενώ κάποια έχουν προχωρήσει εδώ και εδώ και λίγα 24ωρα σε σχετικούς περιορισμούς προκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Σημειώνεται ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ εδώ και καιρό έχουν προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να μετριασθούν οι ανατιμήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτή.  

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Eνωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.), ο οποίος διαμορφώνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Oμως και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα ο συντελεστής αυτός στην Ελλάδα είναι 24%, ο 6ος υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο μέσος όρος των χωρών είναι 21%.
Imerisia.gr