25 Απριλίου, 2024

Ακρίβεια: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Γιατί δεν μπορεί να γίνει μείωση του φόρου καυσίμων

Το νέο πακέτο στήριξης των πολιτών απέναντι στο κύμα ακρίβειας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφορούν νοικοκυριά με εισόδημα ως 30.000 ευρώ, δηλαδή 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.

Παράλληλα, εξήγησε πως οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας. «Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Και, βέβαια, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, δε, πως τα εν λόγω μέτρα «θα ισχύουν για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Τέλος, τόνισε πως η εφαρμογή των μέτρων «θα είναι απλή και θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους υπουργούς».

Το πακέτο ενίσχυσης κατά της ακρίβειας θα περιλαμβάνει επιστροφή φόρου στα καύσιμα, η οποία δε θα είναι οριζόντια αφού θα επιβληθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και η οποία αναμένεται να είναι 15 έως 20 λεπτά / λίτρο.

Θα αφορά σε φορολογουμένους με εισόδημα 20.000€ – 30.000€, με τις αιτήσεις των δικαιούχων να κατατίθενται σε ειδική πλατφόρμα.

Επιπλέον, προβλέπεται ένα επίδομα κατά της ακρίβειας έως 300 ευρώ, το οποίο αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, πολυτέκνους και δικαιούχους ΚΕΑ.

Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης αυξημένη επιδότηση για τον Απρίλιο σε νοικοκυριά στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, 50€ – 55€ για τις πρώτες 300 KWh και σε επιχειρήσεις 50% – 75% της επιβάρυνσης.

Πώς θα δοθεί το ποσό για την επιδότηση καυσίμων

Την εφαρμογή του gov.gr θα χρησιμοποιούν σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές που δικαιούνται επιδότηση καυσίμων σύμφωνα με όσα είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του μήνυμα. 
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εμφανίζονται στο Taxis ως ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες του οχήματος ενώ η επιδότηση θα δίνεται στους δικαιούχους ως κουπόνι ή το ποσό θα μπαίνει απευθείας στο ΙΒΑΝ του λογαριασμού τους. 

Πιθανόν, η πίστωση να αφορά ολόκληρο το τρίμηνο με την καταβολή ενός ποσού εφάπαξ. Έτσι, ο δικαιούχος θα μπορεί να εξαντλεί το ποσό σε ένα «γέμισμα», ή να χρησιμοποιεί ένα μέρος του ποσού κάθε φορά που πηγαίνει στην αντλία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ειδικά για το ζήτημα της επιδότησης των καυσίμων, στόχος είναι να καλύπτεται μέρος της αύξησης της τιμής τους για ποσότητα 60 λίτρων το μήνα, προφανώς για όσο διαρκεί το νέο πρόγραμμα, δηλαδή για τρεις μήνες, εξ ου και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για 180 λίτρα.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, για τη βενζίνη δεν δίνει χρήματα η κυβέρνηση για να καλύψει 180 λίτρα το τρίμηνο, αλλά καλύπτει μέρος της αύξησης σε αυτά τα λίτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 λεπτών το λίτρο.

Να σημειωθεί ότι η Γαλλία που έχει επεξεργαστεί αντίστοιχο πρόγραμμα, δίνει επιδότηση 15 σεντς στο λίτρο.

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων
Τονίζεται πως η εξειδίκευση του νέου πακέτου μέτρων κατά των ανατιμήσεων θα παρουσιαστεί σήμερα, Πέμπτη, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα σήμερα, Πέμπτη 17 Μαρτίου, στις 08.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.

Γιατί δεν μπορεί να γίνει μείωση του φόρου καυσίμων
Τα έσοδα από τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα καύσιμα αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων του προϋπολογισμού
Χρηματοδοτούν: Σχολεία, νοσοκομεία, ασφάλεια και άμυνα
Η μείωση τους θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος: 6 δισ. € ετησίως

madata.gr