22 Φεβρουαρίου, 2024

Αγρότες: Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Ετοιμάζουν συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αγροτών, καθώς μετά την ολοκλήρωση πανελλαδικής σύσκεψης εχθές στη Λάρισα, με συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από ολόκληρη τη χώρα, αποφάσιζαν να προχωρήσουν από σήμερα σε ταυτόχρονους δίωρους αποκλεισμούς των Εθνικών Οδών αλλά και να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις
Οι αγρότες καταλαμβάνουν τον κόμβο της Νίκαιας και κατευθύνονται, πεζοί, στην Εθνική Οδό. Μια κλούβα των ΜΑΤ τους κλείνει τον δρόμο. Μόλις έχουν ολοκληρώσει την πανελλαδική σύσκεψη, στην οποία αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Δε μας αρέσει η εικόνα χειροπέδες, ΜΑΤ και σύγκρουση. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ούτε βήμα πίσω», είπε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 50 αγροτικά μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, στην πανελλαδική σύσκεψη οι παραγωγοί αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με:

– Αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις

– Συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα.

 
Τι ζητούν
Οι αγρότες επιμένουν στο αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, μετά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024.

– Ζητούν αγροτικό ρεύμα με κόστος 7 λεπτών την κιλοβατώρα, απορρίπτοντας την έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

– Ζητούν επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα.

– Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται 6 ακόμη σημεία.

– Απαιτούν αποζημίωση για το 100% της σοδειάς που χάνεται από ασθένειες ή καταστροφές. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ.

– Λένε όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Από την κυβέρνηση διατείνονται πως με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

Στο πλευρό των αγροτών τάσσεται με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Λίγο πριν τις αγροτικές ανακοινώσεις, η κυβέρνηση είχε απευθύνει νέα πρόσκληση σε διάλογο, με το θέμα να προκαλεί και αυξανόμενη πολιτική αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αγροτών, αν δεν αλλάξει κάτι, η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

madata.gr