19 Ιουλίου, 2024

Άγιος Νικόλαος: Πεζοπορία στο Φάρο Αφορεσμένου

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 ο ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ διοργανώνει για τα μέλη του πεζοπορία στον Φάρο Αφορεσμένου . Αναδεικνύουμε έναν από τους ομορφότερους φάρους της πατρίδας μας που εγκαταλελειμμένος στέκει στο ακρωτήριο του Αγίου Ιωάννη περιμένοντας καρτερικά την αναστήλωση του .

Λίγα λόγια για τον Φάρο του Αγίου Ιωάννη

Ο Φάρος του Ακρωτηρίου του Αγίου Ιωάννη ή Αφορεσμένου βρίσκεται 27χλμ βόρεια του Αγίου Νικολάου στην περιφέρεια του χωριού Βρουχάς και κοντά στο Αιολικό Πάρκο στη Μπάμπουρα. Στο φάρο οδηγεί βατός χωματόδρομος που ξεκινάει από το αιολικό πάρκο και στη συνέχεια με σύντομο μονοπάτι που διέρχεται παράλληλα με τους γκρεμούς (παλαιότερα υπήρχε μόνο το μονοπάτι). Το άγριο τοπίο της περιοχής είναι χαρακτηριστικό της Κρήτης, με γυμνά βουνά, απόκρημνες ακτές και πολύ αέρα. Το όνομα Αφορεσμένος, η περιοχή το παίρνει από ένα θρύλο που έχει σχέση με την συνεχώς ταραγμένη θάλασσα. Σύμφωνα με τον θρύλο, αφού ο Καϊάφας σταύρωσε τον Χριστό ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ρώμη με σκοπό να συναντήσει το Καίσαρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πέθανε από αρρώστια που εξαπλώθηκε στο πλοίο του. Επειδή δε ήταν άρχοντας έπρεπε να θαφτεί κανονικά. Φτάνοντας οι ναύτες του στην Κρήτη προσέγγισαν τον μικρό όρμο Χωματίστρας, αλλά η θάλασσα φούσκωσε απότομα. Παρόλα αυτά οι ναύτες κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να θάψουν τον Καϊάφα. Το ακρωτήριο έτσι ονομάστηκε «αφορεσμένος» επειδή εκεί είναι θαμμένος αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα δεν ηρέμησε από τότε. Μάλιστα πολλοί ναυτικοί οδηγοί του 19ου αιώνα πρότειναν στους καπετάνιους να πλέουν ένα μίλι στα ανοικτά του ακρωτηρίου. Ο φάρος κτίστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων στη θέση που προϋπήρχε πύργος, ενώ εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912. Μεγάλο του τμήμα έχει καταρρεύσει σήμερα, ενώ και το υπόλοιπο κτίριο είναι έτοιμο να σωριαστεί αν δεν επέμβει η πολιτεία άμεσα. Δίπλα στο φάρο υπάρχει μια λαξευτή σπηλιά, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως σκοπιά. Στην κορυφή του λόφου όπου είναι κτισμένος ο φάρος υπάρχουν τα ερείπια βίγλας (σκοπιάς) που αποτυπώνεται σε ενετικούς χάρτες του 1590 και ήταν ενταγμένη στο Παγκρήτιο δίκτυο των σκοπιών. Στο αιολικό πάρκο θα δείτε τον μικρό ασπροβαμμένο ναό του Αγίου Ιωάννη και υπολείμματα από τα Γερμανικά παρατηρητήρια που υπήρχαν εδώ, με τις στοές που είχαν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Στο Βρουχά θα δείτε μια σειρά από παλιούς πέτρινους ανεμόμυλους ενώ δίπλα στο χωριό υπάρχουν και οι μεγάλες στέρνες – πηγάδια για την αποθήκευση των όμβριων υδάτων.

Πηγή: https://www.cretanbeaches.com/

Η εκκίνηση μας θα γίνει λίγο πριν το χωριό Βρουχά . Πεζοπορώντας σε χωματόδρομο και μονοπάτι θα κατηφορίσουμε για τον Φάρο . Η επιστροφή μας θα γίνει από την ίδια διαδρομή . Εύκολη πεζοπορία βαθμός δυσκολίας 1Ώρες πορείας 5Απόσταση περίπου 10χλμ Απαραίτητος εξοπλισμός (Μποτάκια ορειβατικά, μπατόν, αντηλιακό, αντιανεμικό, αρκετό νερό, σνακ, καπέλο, γυαλιά ηλίου) μαγιό προαιρετικό για μπάνιο στην παραλία.

Για τους συμμετέχοντες από Οροπέδιο Λασιθίου και για τα μέλη που θα συμμετάσχουν από το Ηράκλειο η συνάντηση με την υπόλοιπη ομάδα θα γίνει την Κυριακή 10/9 ώρα 08:00 στον Λασιθιώτικο Φούρνο, Κόμβος Ξηροκάμπου, Άγιος Νικόλαος. Αναχώρηση με δικά μας μέσα για Βρουχά.

Αρχηγός: Σπυριδάκης Γιάννης

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στα τηλ. 6972667591 – 6942460118 και στο email eoslasithiou@gmail.com

Φωτογραφία φάρου startrail Παπαθανάσης Δημήτρης

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ