19 Ιουνίου, 2024

Αφυδάτωση: Τι προβλήματα υγείας προκαλεί στο σώμα σου;

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή και την υγεία όλων των οργανισμών στη Γη. Αποτελεί το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος, περίπου 60%, και είναι απαραίτητο για πολλές βιολογικές λειτουργίες. Πάρα όμως τη σημαντικότητά του, τείνουμε να ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην αφυδάτωση.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, παράλληλά γίνεται και πιο πιθανό το σενάριο της αφυδάτωσης. Η αφυδάτωση προκύπτει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό από ό,τι προσλαμβάνει, λόγω των κανονικών φυσιολογικών απωλειών, που συμπεριλαμβάνουν την αναπνοή, τη διούρηση και τον ιδρώτα, ή άλλων αιτίων, με αποτέλεσμα να μην έχει αρκετά υγρά, για να εκτελέσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή, ανάλογα με την ποσότητα του χαμένου υγρού.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 από αυτά:

Πονοκεφάλους

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ημικρανίες, λόγω της μειωμένης ροής αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό από ό,τι προσλαμβάνει, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να συστέλλονται και να περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλων.

Ξηροστομία και ξηρά μάτια

Η ξηροστομία και τα ξηρά μάτια είναι συχνά συμπτώματα αφυδάτωσης, που προκύπτουν από την έλλειψη επαρκούς ποσότητας υγρών στο σώμα. Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγρασία και την υγιεινή του στόματος. Το σάλιο βοηθά στη διάσπαση της τροφής, στην πρόληψη των λοιμώξεων και στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.

Τα ξηρά μάτια συμβαίνουν, όταν οι δακρυϊκοί αδένες δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή όταν η ποιότητα των δακρύων είναι φτωχή. Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για τη λίπανση των ματιών, την προστασία από λοιμώξεις και την απομάκρυνση των ξένων σωματιδίων.

Μείωση παραγωγής ούρων

Η αφυδάτωση επηρεάζει άμεσα την παραγωγή ούρων, καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, για να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του.

Όταν η πρόσληψη νερού είναι ανεπαρκής, τα νεφρά, που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο σώμα, μειώνουν την παραγωγή ούρων, για να διατηρήσουν το νερό.

Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ποσότητα ούρων και πιο σκούρο χρώμα σε αυτά. Η ούρηση μπορεί να γίνει δυσάρεστη ή να προκαλεί αίσθηση καύσου, ενώ η συγκέντρωση των αποβλήτων στα ούρα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.

Νεφρική ανεπάρκεια

Σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να προκληθεί μέχρι και βλάβη στα νεφρά και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, μια σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση. Η νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν τα νεφρά δεν μπορούν να φιλτράρουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και τις τοξίνες από το αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Αυτό μπορεί να γίνει με:

  • Συσσώρευση Τοξινών και Αποβλήτων: Με την μειωμένη παραγωγή ούρων και την αυξημένη συγκέντρωση τοξινών στο αίμα, τα νεφρά καταπονούνται περισσότερο και μπορεί να αρχίσουν να αποτυγχάνουν στη λειτουργία τους.
  • Βλάβη στους Νεφρικούς Ιστούς: Η παρατεταμένη έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους ιστούς των νεφρών, καθιστώντας τα ανίκανα να λειτουργήσουν σωστά.
  • Για την πρόληψη, είναι κρίσιμη η επαρκής ενυδάτωση με κατανάλωση νερού και αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης, ενώ η άμεση ιατρική παρέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρής αφυδάτωσης, είναι απαραίτητη.

Πηγή: ladylike.gr