28 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυτό είναι το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερόλη

Υπάρχει ένα σύμπτωμα της υψηλής χοληστερόλης που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε γιατρό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κληρονομικούς σας παράγοντες κινδύνου, αλλά και όσους μπορείτε να ελέγξετε για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς.

Η υψηλή LDL χοληστερόλη (ή “κακή” χοληστερίνη) μπορεί να προκληθεί από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ή από τον τρόπο ζωής, αλλά μπορεί επίσης να είναι κληρονομική. Εάν συμβαίνει αυτό στην περίπτωσή σας, υπάρχουν πληροφορίες που σώζουν ζωές οι καρδιολόγοι που θέλουν να γνωρίζετε, όπως ένα ενδεικτικό σημάδι που σας προειδοποιεί ότι πρέπει να είστε σε επιφυλακή.

Κατά πόσο η υψηλή χοληστερόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας;

Εάν στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό με υψηλή χοληστερίνη, ο Dr. Mustali Dohadwala, MD, ιατρικός διευθυντής της Heartsafe Boston Heartsafe Boston που εστιάζει στην καρδιολογία, λέει ότι οι πιθανότητες να κληρονομήσετε υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι έως και 50%.

Η καρδιολόγος Dr. Stephanie Saucier, MD, FAAC, προσθέτει σε αυτό, λέγοντας: «Υπάρχει μια κληρονομική γενετική διαταραχή γνωστή ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία όπου παρατηρούνται πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης σε νεαρή ηλικία». Εξηγεί ότι τα άτομα με υπερχοληστερολαιμία διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και συχνά πρέπει να λαμβάνουν πολλαπλά φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (πέρα από τη διατροφή και την άσκηση) για να μειώσουν την LDL χοληστερόλη σε ένα επιθυμητό επίπεδο.

Η Dr. Saucier εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στο σώμα μας παράγεται από το συκώτι μας υπό γενετικό έλεγχο και όχι από το φαγητό που τρώμε. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος έχει κληρονομήσει υψηλή χοληστερόλη, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε χοληστερόλη μπορεί να μην είναι αρκετή για να επιβραδύνει την ανάπτυξη πλάκας στις αρτηρίες του.

Αν και αυτό μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό, δεν σημαίνει ότι λόγω του οικογενειακού ιστορικού υψηλής χοληστερόλης είστε καταδικασμένοι να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την υγεία της καρδιάς σας. Η Dr. Saucier λέει ότι σημαίνει απλώς πως είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνετε προληπτικούς ελέγχους και να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία της καρδιάς σας. «Πολλοί θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, αλλά μπορούν να προληφθούν. Έως και το 80% των καρδιακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω της τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου. Είναι κρίσιμο για όλους, ειδικά εκείνους που είχαν ένα πρόσφατο καρδιακό επεισόδιο ή βρίσκονται σε κίνδυνο, να θέσουν τη διαχείριση της υγείας της καρδιάς κορυφαία προτεραιότητα», λέει η ειδικός.

Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε αν γνωρίζετε ότι κινδυνεύετε από υψηλή χοληστερόλη

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, σημαίνει ότι πρέπει να είστε προληπτικοί για την υγεία της καρδιάς σας και να γνωρίζετε ποια είναι τα επίπεδα χοληστερόλης σας. «Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη LDL είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος», λέει η Dr. Erica Spatz, MD, MHS, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καρδιολογίας και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Yale School of Medicine.

H Dr. Saucier συνιστά να ζητάτε από τον γιατρό σας να ελέγχει τους αριθμούς της χοληστερόλης σας στις ετήσιες εξετάσεις σας. Ο Dr. Dohadwala συνιστά σε οποιονδήποτε 20 ετών και άνω που έχει οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης να ελέγχει με τον γιατρό του κάθε χρόνο τα επίπεδα χοληστερόλης.

Το σύμπτωμα που συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Υπάρχει επίσης ένα φυσικό σημάδι υψηλής χοληστερόλης. Ο Dr. Spatz λέει ότι τα άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία μπορεί να εμφανίσουν κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν. Λέει ότι η πολύ υψηλή χοληστερόλη μπορεί να εναποτεθεί στο δέρμα, τα μάτια και τους λοβούς των αυτιών. Άλλα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστούν εναποθέσεις χοληστερόλης στο δέρμα, σύμφωνα με τον Dr. Spatz, είναι στους αγκώνες, τους καρπούς και τα γόνατα. «Η χοληστερόλη μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στον αχίλλειο τένοντα, προκαλώντας σφίξιμο και πόνο. Τα μάτια μπορούν να αναπτύξουν έναν δακτύλιο που ονομάζεται arcus senilis», λέει.

Ο Dr. Dohadwala λέει ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει άλλες αλλαγές στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της ψωρίασης και των δερματικών κοκκιδίων (τα οποία μοιάζουν με εξογκώματα στο δέρμα). Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορείτε να θέσετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο.

Ενώ αυτά τα συμπτώματα υψηλής χοληστερόλης μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα, η Dr. Saucier τονίζει ότι συχνά δεν υπάρχουν καθόλου προειδοποιητικά σημάδια πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας ακόμα κι αν δεν έχετε εμφανή φυσικά σημάδια υψηλής χοληστερόλης.

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ελεγχόμενη. Και οι τρεις καρδιολόγοι τονίζουν ότι τα φάρμακα, κυρίως οι στατίνες, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και να βοηθήσουν άτομα με οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης όταν συνδυάζονται με υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής.

πηγή: enikos.gr