27 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι ποδόσφαιρο: Η μεγάλη ανατροπή της Ρεάλ απέναντι στη Σίτι

Δεν υπάρχουν χαρακτηρισμοί, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που πέτυχε η απίθανη, αλύγιστη και μοναδική ομάδα του… προφεσόρ Κάρλο Αντσελότι, που δεν ήταν καλύτερη απ’ τη Σίτι στη μεγαλύτερη διάρκεια και των δύο αναμετρήσεων για τους ημιτελικούς του Champions League, αλλά διέθετε κάτι που η ομάδα του Μάντσεστερ, όσο καλά κι αν παίζει, δεν το κουβαλάει πάνω της: Βαριά φανέλα! Κι αν μη τι άλλο, η ολόλευκη εμφάνιση της Ρεάλ ζυγίζει… τόνους ολόκληρους. Το απέδειξε με τον πιο περίτρανο τρόπο στην πιο μεγάλη ανατροπή που έχει γίνει στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σε τόσο υψηλό επίπεδο, μετά τον τελικό του ’99 και το εξίσου ασύλληπτο come back της Γιουνάιτεντ απέναντι στη Μπάγερν.

Τι έκαναν οι Μερένχες; Έχαναν με 0-1 στο Μπερναμπέου μέχρι το 90′. Άλλοι στη θέση τους, θα πετούσαν λευκή πετσέτα. Όχι όμως η Ρεάλ. Ποια ήταν η συνέχεια; Δύο γκολ σε ενάμιση λεπτό και το ματς στην παράταση, κι άλλο ένα γκολ, στο ξεκίνημα του έξτρα 30λεπτου και game over! Οι Μαδριλένοι επικράτησαν 3-1 και απέκλεισαν την τρομερή Σίτι του Γκουαρδιόλα (την ομάδα που κατά τεκμήριο παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στον κόσμο), που όμως έχασε άλλη μια ευκαιρία για το βαρύτιμο τρόπαιο. Αντιθέτως, η Ρεάλ στον τελικό της 28ης Μαΐου στο Παρίσι -τον 17ο τελικό στην ιστορία της- θα αντιμετωπίσει τη Λίβερπουλ με στόχο το 14ο στέμμα! Σημειωτέον ότι το 13ο, το είχε πάρει και πάλι απέναντι στους Ρεντς του Γιούργκεν Κλοπ το 2018…

Ο μυθικός Κάρλο Αντσελότι θα δώσει το παρών στον πέμπτο τελικό της καριέρας του στο Champions League, κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος στην ιστορία της διοργάνωσης! Ο Carletto το έχει πετύχει τρεις φορές με τη Μίλαν (2003, 2005, 2007) κι άλλες δύο με τη Ρεάλ Μαδρίτης (2014, 2022), ενώ θα προσπαθήσει να γίνει ο μοναδικός με τέσσερις κατακτήσεις μετά το 2003, το 2007 και το 2014.

Η απίθανη εξέλιξη του ημιτελικού
 Η Μάντσεστερ Σίτι κρατούσε εξαρχής την τύχη στα χέρια της έχοντας το υπέρ της 4-3 απ’ το παιχνίδι του Έτιχαντ. Και συνέχισε να έχει τα ηνία καθώς όχι μόνο περιόρισε τη Ρεάλ Μαδρίτης για 90 λεπτά μακριά απ’ το γκολ αλλά βρήκε και το τέρμα που έψαχνε για να βάλει ακόμη πιο ψηλά το εμπόδιο στους Μερένχες. Στο 73′ ο Μαχρέζ με ένα εκπληκτικό αριστερό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Κουρτουά γράφοντας το 0-1 που έμοιαζε καταδικαστικό για τους Μαδριλένους.

Ποιος όμως μπορεί υποτιμήσει τη Βασίλισσα; Ενδεχομένως το έκανε η Σίτι, έχοντας θεωρήσει ότι καθάρισε με την πρόκριση. Και στη συνέχεια αρκέστηκε κάνοντας διαχείριση και περιμένοντας το φινάλε. Προηγουμένως ο Γκρίλις είχε χάσει μια ασύλληπτη ευκαιρία με τον Μιλιτάο να απομακρύνει πάνω στη γραμμή! Κι έφτασε το 90ό λεπτό. Ήταν η στιγμή που ενδεχομένως και οι πιο πιστοί οπαδοί της πίστεψαν στον αποκλεισμό. Όχι όμως και οι ποδοσφαιριστές που φορούν την ολόλευκη φανέλα. Με ένα επικό come back, οι Μερένχες επέστρεψαν απ’ τον… θάνατο. Με τη συμπλήρωση του 90λεπτου (στο 89’20” για την ακρίβεια) ο Καμαβιγκά σημάδεψε τον Μπενζεμά κι εκείνος έβγαλε τρομερή ασίστ για τον Ροντρίγκο που από κοντά ισοφάρισε (1-1). Το θαύμα των θαυμάτων μόλις είχε αρχίσει να συντελείται…

Και μόλις ένα ενάμιση λεπτό αργότερα (στο 90’50”) η μυθική Ρεάλ Μαδρίτης, έκανε την ολική ανατροπή. Ο Καρβαχάλ σέντραρε από δεξιά, ο Ασένσιο που πήδηξε για την κεφαλιά, βρήκε την μπάλα ελάχιστα στρώνοντάς την άθελά του για τον Ροντρίγκο που επίσης έκανε κίνηση με το κεφάλι, σκοράροντας για δεύτερη φορά σε μια ολική επαναφορά που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί της Μπάγερν στον τελικό του Champions League το 1999. To 0-1 της Σίτι και η διαφαινόμενη πρόκριση στον τελικό έγινε 2-1 και παράταση…

Το Μπερναμπέου πήρε φωτιά! Η Σίτι και ο Γκουαρδιόλα έμειναν άναυδοι απ’ το σοκ της ανατροπής. Την ίδια ώρα που η Ρεάλ Μαδρίτης κυριολεκτικά πετούσε! Η παράταση άρχισε αλλά οι Πολίτες δεν μπορούσαν να συνέλθουν απ’ την ψυχρολουσία. Κι ύστερα ήρθε το τρίτο χτύπημα. Στο 93′ ο Μπενζεμά που είχε σιωπήσει μέχρι εκείνο το σημείο, τσίμπησε την μπάλα μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να τον ανατρέψει ο Ρούμπεν Ντίας. Κι ο Γάλλος φορ ανέλαβε την εκτέλεση και (όπως στο πρώτο παιχνίδι) δεν λάθεψε διαμορφώνοντας το αδιανόητο 3-1 στο 94′. Η Ρεάλ χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά καθαρού ποδοσφαιρικού χρόνου για να σκοράρει τρεις φορές!

Για να διατηρηθεί το σκορ-πρόκρισης χρειάστηκε πάντως και το… μαγικό χέρι του Κουρτουά, ο οποίος στο 105′ απέτρεψε σίγουρο γκολ σε κεφαλιά της Σίτι.

Ρεάλ Μαδρίτης: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο (115′ Βάθκεθ), Νάτσο, Μεντί, Μόντριτς (75′ Ασένσιο), Κασεμίρο (75′ Καμαβινγκά), Κρόος (68′ Ροντρίγκο), Βαλβέρδε, Μπενζεμά (104′ Θεμπάγιος), Βινίσιους (115′ Βαγέχο)

Μάντσεστερ Σίτι: Έντερσον, Γουόκερ (72′ Γκιουντογκάν), Ντίας, Λαπόρτ, Κανσέλο, Σίλβα, Ρόδρι (99′ Στέρλινγκ), Ντε Μπρόινε (72′ Ζιντσένκο), Μαχρέζ (85′ Φερναντίνιο), Ζεσούς (79′ Γκρίλις), Φόντεν

.ethnos.gr

madata.gr