19 Μαρτίου, 2024

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και λουκέτα σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν αποδείξεις

Αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα και "λουκέτα" θα έρθουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες φοροδιαφεύγουν. Πιο συγκεκριμένα, σε διάστημα έως και 10 ημερών περιμένει από την 1η Δεκεμβρίου, όσοι δεν διαβιβάζουν στην φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, θα υποστούν τις συνέπειες παράβασης του νόμου.

Η περίοδος χάριτος που έχει δώσει η ΑΑΔΕ εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου και εν συνεχεία, σύμφωνα με το τελεσίγραφό της, θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για τις αποδείξεις χωρίς εξαιρέσεις.

Ήδη, η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει προειδοποιητικά ηλεκτρονικά μηνύματα στις επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ είναι υπόχρεες σε χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), εντοπίστηκαν να μην έχουν διαβιβάσει στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικής μετά τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Με το email στο οποίο αναγράφεται αναλυτικά κάθε ταμειακή μηχανή από την οποία δεν έχουν διαβιβαστεί στοιχεία λιανικής στην ΑΑΔΕ οι υπόχρεοι καλούνται να συμμορφωθούν εντός προθεσμίας 10 ημερών από την ημέρα της αποστολής του μηνύματος.

Βαριές «καμπάνες» από 1η Δεκεμβρίου

Τα προειδοποιητικά μηνύματα έχουν ημερομηνία λήξης και αυτή είναι η 30η Νοεμβρίου 2022. Από την 1η Δεκεμβρίου η μη διαβίβαση στοιχείων οδηγεί απευθείας στα πρόστιμα και τα λουκέτα.

Όσο συνεχίσουν να μην διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων λιανικής πώλησης βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από 250 έως και 1.000 ευρώ και λουκέτα από 48 ώρες έως και 10 ημέρες.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης συμμόρφωσης, επιβάλλονται οι σχετικές κυρώσεις μόνο για το διάστημα μετά την εκπνοή της προθεσμίας των 10 ημέρων και μέχρι την ημερομηνία συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός της προθεσμίας των 10 ημερών, οι κυρώσεις επιβάλλονται για μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής από 31 Οκτωβρίου 2022 και μέχρι τον χρόνο διαπίστωσης της μη διαβίβασης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστέλλουν τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων, το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την έκδοση του φορολογικού στοιχείου στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ e-send. Για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων ανά τρίωρο, τα πρατήρια υγρών καυσίμων κάθε ώρα ενώ για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ανά 24ωρο.

Οι ποινές που προβλέπονται

Για όσους δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση διαβίβασης των στοιχείων λιανικής που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές το ποινολόγιο της Εφορίας προβλέπει τα εξής:

Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους ίσου με το 50% επί του ΦΠΑ που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

Πότε θα μπαίνουν λουκέτα

Πέραν των προστίμων αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος εφόσον από τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται είτε:

α) η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ είτε

β) η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 96 ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων εντός 2 φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 ημέρες.

πηγή: newsit.gr

madata.gr