6 Νοεμβρίου, 2024

8ο Amari Green Festival

Στο Αμάρι Ρεθύμνου, στην καρδιά της Κρήτης διοργανώνεται και φέτος το 8ο Amari Green Festival. Η μεγάλη γιορτή της υπαίθρου, θα είναι και πάλι αφιερωμένη στον πολιτισμό, την παράδοση, τη γνώση και το περιβάλλον.
Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, εξορμήσεις στην αμαριώτικη φύση, γαστρονομικά δρώμενα, εκπαιδευτικές ημερίδες, εκθέσεις και μια σειρά άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, το Amari Green Festival αποτελεί και φέτος μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη.
Από τις 21 έως 24 Ιουλίου, μέσα από 30 και πλέον εκδηλώσεις και δρώμενα, επιστήμονες, καλλιτέχνες, μουσικοί, κάτοικοι των χωριών του Δήμου Αμαρίου και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής θα χαρίσουν απλόχερα τη φιλοξενία, τη γνώση, το ταλέντο και την αγάπη τους σε επισκέπτες και συμμετέχοντες.
Το Amari Green Festival αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρίου και της Κοινωφελής του Επιχείρησης και υλοποιείται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου. Η διοργάνωση έχει επίσης την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων του Ψηλορείτη «Ιδαίων», του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.
Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023
8:00 – 11:00: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας – ΑΠΟΔΟΥΛΟΥ: ΠΡΩΤΗ πεζοπορική διαδρομή για Αποδούλου- Καλουφκάς – Άι Γιώργος Ξιφιφόρος. Συνάντηση στην πλατεία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αποδούλου.
17:00 – 18:00: Φαράγγι Πατσού – Εκκλησία Αγίου Αντωνίου: Ξενάγηση, σήμανση.
18:00 – 19:00: Οινοποιείο Κουρκουλού: Αμπελουργικός περίπατος. Γευσιγνωσία οίνου.
17:00 – 21:00: Πνευματικό Κέντρο Ενορίας Κουρουτών: «Οι Κουρουτιανές ανοίγουν τις κασέλες τους».
19:00 – 21:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: «Γευστική Παράδοση: Από την τυροκόμηση στην απόλαυση». Τοπικοί παραγωγοί – τυροκόμοι τυροκομούν και κερνούν. Μυζηθρόπιτες και τυρόπιτες ακολουθούν. Από την παραγωγή στην κατανάλωση σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Νίθαυρης, Φουρφουρά, Πετροχωρίου, Παντάνασσας και Αποστόλων.
19:15 – 19:30: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Παρουσίαση των ιστοσελίδων discoveramari.gr & game.discoveramari.gr του Δήμου Αμαρίου. Παρουσίαση: Γιώργος Μουρτζανός – Ειρηναίος Γερογιάννης.
19:30 – 20:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων «Επιχειρηματικές ευκαιρίες στο Αμάρι. Αλυσίδα αξίας των προϊόντων στον Ψηλορείτη». Εισηγητής: Μανιούδης Μανώλης, ΕΣΕΕ.
20:30 – 20:45: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ομιλία με θέμα «Γεωλογικές μεταμορφώσεις στην Κρήτη και στην περιοχή». Εισηγητής: Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και μέλος του Συμβουλίου του προγράμματος του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO, πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΔΑΙΩΝ.
20:45 – 21:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων «Τουρισμός εμπειρίας, η περίπτωση του Αμαρίου». Εισηγήτρια: Βίκυ Βαμιεδάκη, δημοσιογράφος.
21:15 – 22:30 Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΣΥΝΑΥΛΙΑ «Τα παραδοσιακά Πνευστά της Κρήτης». Παλαιοί μελωδικοί σκοποί, αρχέγονα όργανα και ηχοχρώματα ζωντανεύουν σε μία μουσική παράσταση. Αναβιώνουν, αναδημιουργούνται και συνταιριάζονται στο σήμερα. Γιώργος Ζαχαριουδάκης: θιαμπόλι – μαντούρα – ασκομαντούρα, Μαρία Λούκα: τραγούδι – κρουστά, Στέλιος Συκάκης: λαούτο, μπουλγάρι, Παραγιουδάκης Ανδρέας: κιθάρα, μαντολίνο.

22:30 – 00:30: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΣΥΝΑΥΛΙΑ «TOPOS»: Με στοιχεία από την κρητική σούστα, παραδοσιακά γυρίσματα στη φωνή, ποπ, ροκ, και new age folk, οι topos επηρεάζονται από τη νησιώτικη ζωή τους και οι αναφορές τους αντηχούν σε θάλασσες, ουρανούς, φαράγγια, την ελευθερία, τον ήλιο, τον έρωτα και τη μαγεία της ζωής. Ματθαία Σπιταδάκη: τραγούδι, Αλεξαντωνάκη Ελένη: πλήκτρα – μπάσο, Αργύρης Έξαρχος: ηλεκτρική κιθάρα, Φίλιππος Ζεϊμπέκογλου: τύμπανα

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023
08:00 – 11:00: ΝΙΘΑΥΡΗ: Δεύτερη ανάβαση με ξενάγηση. Σας περιμένουμε στη Βρύση του χωριού για μια ανάβαση 4Χ4 σε υψόμετρο 700m στο σπήλαιο «Νοτική Τρύπα» Paul Faure. Ξενάγηση – φιλοξενία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
17:00 – 21:00: Αίθουσες Πολιτιστικών Συλλόγων: «Οι Αμαριώτισες ανοίγουν τις κασέλες τους» σε Αποδούλου, Νίθαυρη, Φουρφουρά, Πετροχώρι και συνεχίζεται η έκθεση στις Κουρούτες.
18:00 – 20:00: Περιβάλλον χώρος Θεάτρου Αποστόλων: «Εικαστικό δρώμενο εμπνευσμένο από τα εκθέματα του Γεωπάρκου Ψηλορείτη». Τα παιδιά οικειοποιούνται απολιθώματα ζώων και το φυσικό τοπίο, ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός – εκπαιδευτικός.
18:30 – 19:30: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ομιλία με θέμα «Δυνατότητα καλλιέργειας υποτροπικών φυτών (αβοκάντο, μάνγκο κά) στο Αμάρι». Ομιλητής: Δρ. Λιονάκης Σπύρος, καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.
19:00 – 19:30: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: «Παρουσίαση σύγχρονων και καινοτόμων προϊόντων της Αμαριώτικης Γης». Αγροκτήματα Κρήτης – Μανωλιτσάκης ΑΕ.
19:30 – 20:15: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ομιλία με θέμα «Προοπτική εκτεταμένης καλλιέργειας χαρουπιάς στην περιοχή». Ομιλητής: κος Κοπανάκης Ιωάννης, ιδρυτής εταιρείας «Αροδαμός», καλλιέργεια – επεξεργασία χαρουπιού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ.
20:15 – 21:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Παρουσίαση του έργου «Ψηφιακές διαδρομές στο Αμάρι». Παρουσίαση: Γιώργος Μουρτζανός – Νίκος Νεβεσκιώτης.
21:30 – 00.30: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με χορό «Η Κρήτη φιλοξενεί τις λύρες της Ελλάδας στο Αμάρι». Κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα. Με το δικό της σχήµα, την κατασκευή, το κούρδισµα, την τεχνική παιξίµατος, το ξεχωριστό ρεπερτόριο. Είναι ένα υπέροχο ψηφιδωτό µε διαφορετικά πρόσωπα και εικόνες, αυτός ο κόσµος ο µικρός, ο µέγας, που λέει και ο Ελύτης, ο οποίος απλώνεται από τη Μακεδονία και τη Θράκη, ως το Βόρειο και το Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη!!!
Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν χορευτικά συγκροτήματα από τις προαναφερόμενες περιοχές!!!
Μανώλης Μπουνταλάκης: λύρες Κρήτης – πολίτικη λύρα – λύρα Λακωνίας, Αλέξης Παρτινούδης: θρακιώτικη λύρα, Αλέξανδρος Παπουτσής: λύρα Δράμας, Στέλιος Γεωργιάδης: ποντιακή λύρα, Βαγγέλης Μαμαλάκης: κρητικό λαούτο – στεριανό λαούτο, Κώστας Κονταξάκης: κρητικό λαούτο, Στέλιος Κασαπάκης: ούτι, Μιχάλης Χανιωτάκης: Κανονάκι, Ευάγγελος Σωτηρόπουλος: γκάιντα, Γιώργος Γεωργίου: νταούλι – στειακό νταουλάκι – μπεντίρ

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023
08:00 – 12:00: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας – ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ: Τρίτη πεζοπορική διαδρομή Φουρφουράς – Ώχρα. Συγκέντρωση έξω από το Γυμνάσιο – Λύκειο Φουρφουρά σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.
10:00 – 14:00: «Στολίδια στα μπαλκόνια: Τα Αμαριώτικα Υφαντά βγαίνουν απ’ τα μπαούλα». Τα χωριά του Αμαρίου ανοίγουν τα μπαούλα τους, εκθέτουν τα υφαντά και από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ τα απλώνουν στα μπαλκόνια τους (Νίθαυρη – Άγιος Ιωάννης – Αποδούλου – Κουρούτες – Φουρφουράς – Λαμπιώτες – Πετροχώρι – Βισταγή – Παντάνασσα κα). Η επίσκεψη των Αμαριώτικων χωριών με το χειροποίητο γούστο της Αμαριώτισας σε συνδυασμό με τις γαστρονομικές ευκαιρίες στις ταβέρνες των χωριών μας αποτελεί ιδανική κυριακάτικη επιλογή.
14:00: Συναντήσεις για ΑΝΑΒΑΣΗ στον Ψηλορείτη. Στη διαδρομή Λοχριά – Κουρουπητό – Αγκαθέτες. Σε αυτή τη διαδρομή έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγίου Ιωάννη ο Κυμινάρης, Αποδούλου και Νίθαυρης κα.
21:00: «Αντάμωμα στην κορφή». Συνάντηση στην κορυφή του Ψηλορείτη στα 2456m – Θεία Λειτουργία.
18:00 – 20:00: Βισταγή:
• Καλούμε μεγάλους και παιδιά να νιώσουν δημιουργοί και να κάνουμε το χώμα έργο τέχνης σε μια επίδειξη του Γιώργου και της Νατάσσας Βαρδαξή.
• Παραδοσιακά παιχνίδια και κεράσματα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες
• Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Βισταγής.
με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βισταγής.
17:30 – 19:30: «Ποδηλατοδρομία: Από την Ιερά Μονή Ασωμάτων ανακαλύπτουμε τις ομορφιές των Αμαριώτικων χωριών». Σε συνεργασία με τον ποδηλατικό σύλλογο ATLAS Ρεθύμνου και το δίκτυο Bike Friendly.
17:30: Συγκέντρωση ποδηλατών στη Σχολή Ασωμάτων. Ξενάγηση στην Ιερά Μονή Ασωμάτων
18:00: Έναρξη ποδηλατικής διαδρομής Ιερά Μονή Ασωμάτων – Οψιγιάς – Νευς Αμάρι – Σχολή Ασωμάτων – Αγία Φωτεινή – τερματισμός πλατεία Αποστόλων (χιλιόμετρα).
19:00 – 21:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: «Ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αμαρίου». Ενημέρωση για τη ΜΕΑ, δυνατότητες, αξιοποίηση, τα δεδομένα και τα οφέλη από τη λειτουργία της. Στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς και ξενάγησης στο εργοστάσιο ΜΕΑ σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ.
18:00 – 20:00: Πλατεία Φουρφουρά: «Υφαντική κατασκευή». Τα παιδιά υφαίνουν το δικό τους αργαλειό με νήματα και υφάσματα γνωρίζοντας την τεχνική της ύφανσης στον αργαλειό και τη γεωμετρία των παραδοσιακών μοτίβων. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός – εκπαιδευτικός.
18:00 – 20:30: Πλατεία Φουρφουρά: Εισήγηση με θέμα «Ενεργός Γήρανση και ζητήματα τρίτης ηλικίας». Εισηγήτρια: κα Παπαδακάκη Μαρία – αναπληρώτρια καθηγήτρια τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ.
Η βραδιά θα κλείσει με Κρητική Μουσική και χορό.
20:00 – 21:00: Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων: Ομιλία με θέμα «Η επίδραση των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας στην ταξιδιωτική εμπειρία. Η περίπτωση του Αμαρίου». Εισηγητής: Δρ. Γεώργιος Απλαδάς, Λέκτορας Υπηρεσιών Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ.
21:00 – 22:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΘΕΑΤΡΙΚΗ παράσταση με τίτλο «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή Κανέλλα» της βραβευμένης Μαρίας Βαρδάκα. Η Ραπουνζέλ, η Κοκκινοσκουφίτσα και η Σταχτοπούτα «συναντιούνται» με την Κανέλλα, τον Κορνήλιο το θεατρίνο, τον Πρίγκιπα, τη Ζιζέλ, τον (καλό) Λύκο, τον Κυνηγό και τη (φροντιστικιά) Μητριά, σε ένα παραμύθι που αφηγείται το ταξίδι από την αθωότητα των παιδιών στην ενηλικίωση και την ευθύνη των επιλογών. Μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν με τους ήρωες και τις ηρωίδες μας μέσα στο παραμυθένιο περιβάλλον, που έχει δημιουργήσει ειδικά για αυτούς ο κορυφαίος φωτιστής Ίαν Ντένις, και απολαμβάνουν ζωντανά τα τραγούδια, αλλά και τους χορούς της παράστασης! Ελένη Δάγκα: σκηνοθεσία, Πρωταγωνιστούν οι: Βασιλική Μάρκου, Ανδρομάχη Σαπουντζή, Λεωνίδας Δραμιτινός, Γιώργος Ξενικάκης

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023
10:00 – 14:00: Κουρουπητό: «Υποδοχή των αναβατών του Ψηλορείτη». Παραδοσιακή φιλοξενία – κέρασμα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Δημαρχείο Αγίας Φωτεινής: «Θρύλοι και παραδόσεις. Χαμένες ιστορίες που συνδέονται με έθιμα των χωριών του Αμαρίου με τοπωνύμια και τα κειμήλια που έχουμε» με στόχο:
 Την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αξία της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως στοιχείου συλλογικής ταυτότητας και μνήμης.
 Την ενεργοποίηση της Τοπικής Κοινωνίας και η συμμετοχή σε ένα σχέδιο με σκοπό την συστηματική εργασία για τη διάσωση του άυλου πολιτισμού της περιοχής.
 Την καταγραφή του άυλου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.
 Την ανάδειξη του άυλου πολιτιστικού αποθέματος και η ενίσχυση των στοιχείων που θεωρούνται βιώσιμα.
19:00 – 20:30: 1η εκδήλωση: «Φωνές – η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο». Με αφορμή συνεργασία του Δήμου Αμαρίου και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» συζητάμε για την προφορική ιστορία, τη διάσωση και την ανάδειξη του άυλου Πολιτισμού.
Στην συζήτηση συμμετέχουν οι σχεδιαστές του προγράμματος:

• Χαρά Ανδρεάδου (ΜΑ, ΜEd, PhD candidate) ιστορικός, αρχαιολόγος, πολιτισμολόγος, εκπαιδευτικός, επιστημονικός συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
• Ματθαίος Φραντζεσκάκης, μαθηματικός, δημοσιογράφος, εκπαιδευτής ενηλίκων, Διευθυντής Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου συμμετέχουν οι:
• Μαρία Καναβά, Φιλόλογος – Ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Σορβόννης,
• Αρετή Μαρματάκη, Κοινωνιολόγος – Εκπαιδευτικός,
• Εμμανουήλ Ψαρουδάκης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του AMGF.
Κινητοποιούμε ερευνητές – συγγραφείς – ιστορικούς – καθηγητές – δασκάλους – επιστήμονες και ενεργούς πολίτες που θέλουν να συμβάλλουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.
21:00 – 22:00: Πλάτανος: Παιδική παράσταση «Ο Θωμάς και τα κουτιά του». Μια διαδραστική Παιχνιδοπαράσταση για παιδιά από ενός έως 7 ετών. Ελάτε όλοι μαζί, να βρούμε το «μελένιο κλειδί» και να ξεκλειδώσουμε ένα-ένα τα 5 κουτιά! Να ανακαλύψουμε τι ιστορίες και τι παιχνίδια κρύβει μέσα του το καθένα από αυτά! Να παίξουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε! Παρέα με τον Θωμά και του φίλους του, τον Ζάχο τον βατραχούλη, τον καφέ αρκούδο, την μικρή αράχνη, την παιχνιδιάρα κότα και το γλυκό κοκοράκι! Θα μετρήσουμε, θα αναγνωρίσουμε τα χρώματα, θα διασκεδάσουμε! Θα περάσουμε SUPER! Θωμάς Καντιφές: ηθοποιός – κείμενα – σκηνικά – σκηνοθεσία, Μαρία Καντιφέ: τραγούδι – ήχος, Άννα Τζανιδάκη: φωτισμός