13 Ιουλίου, 2024

6 απλές συμβουλές για να τρώνε τα παιδιά σας υγιεινά

 Δεν είναι εύκολο τα παιδιά να αγαπήσουν την υγιεινή διατροφή, αλλά μπορείτε να το καταφέρετε με αυτές τις απλές συμβουλές.
Η υγιής σχέση με το φαγητό είναι καλό να δημιουργείται από την παιδική ηλικία. Σε μια εποχή με εκατοντάδες ερεθίσματα καθημερινά που επηρεάζουν τα μικρότερα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, και τους γονείς να τρέχουν συνεχόμενα σε υποχρεώσεις, η φροντίδα της διατροφής μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αφιερώνετε χρόνο στην προετοιμασία φαγητού που βασίζεται σε φρέσκα υλικά και θρεπτικές τροφές. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν από νωρίς μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, που δεν εμπεριέχει ντροπή και φόβο.

Πώς θα αγαπήσουν τα παιδιά την υγιεινή διατροφή;
Ενθαρρύνετε τον πειραματισμό από νωρίς
Τα παιδιά αναπτύσσουν μια ισχυρή σχέση με το φαγητό από τις πρώτες τους μπουκιές. Φροντίστε λοιπόν, να πειραματίζεστε με ποικιλία τροφών, τις οποίες τρώτε και οι ίδιοι. Δεν υπάρχουν τροφές για μικρούς ή για μεγάλους.

Να έχετε πάντα έτοιμα υγιεινά σνακ
Όταν δεν έχουμε κάτι εύκολο να καταναλώσουμε ως σνακ, θα επιλέξουμε κάτι γρήγορο και ανθυγιεινό ενώ και τα παιδιά μπορεί να έχουν μια έμφυτη τάση προς τα γλυκά.

Καλό είναι όμως να αποφεύγετε να τους δίνετε συχνά επεξεργασμένα σνακ και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, καθώς στερούνται πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητα για την υγιή τους ανάπτυξη,

Αντ’αυτού μπορείτε να επιλέξετε φρούτα, φρέσκα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γιαούρτια χωρίς ζάχαρη.

Διαβάστε επίσης: Ζάχαρη και παιδί: Όχι δεν το κάνει υπερδραστήριο

Μην κρύβετε τα θρεπτικά συστατικά
Πολύ συχνά οι γονείς συνηθίζουν να «κρύβουν» υγιεινές τροφές σε άλλες πιο αγαπημένες και προσφιλείς στα παιδιά.

Για παράδειγμα βάζουν τη γλυκοπατάτα μέσα σε muffins. Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργεί στην αρχή, σταδιακά αφήστε τα παιδιά να βλέπουν στο πιάτο τους τις υγιεινές τροφές ώστε να μπορούν να τις αναγνωρίσουν.

Δώστε τους την επιλογή
Τα παιδιά χαίρονται όταν κάνουν τις δικές τους επιλογές. Δώστε τους την ευκαιρία να αποφασίσουν για το σνακ της ημέρας, αν θέλουν μήλο ή ανανά, χούμους ή σος γιαουρτιού για τα λαχανικά τους.

Με αυτό τον τρόπο, θα συνηθίσουν από μικρά να οργανώνουν τα γεύματά τους.

Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές
Υιοθετήστε σαν οικογένεια υγιεινές διατροφικές συνήθειες αλλά προσπαθήστε να μην κατηγοριοποιείτε τις τροφές σε καλές και κακές.

Προσπαθήστε να εμφυσήσετε στα παιδιά σας την αγάπη προς τις διαφορετικές τροφές, υφές και γεύσεις, τονίζοντας πως όλα μπορούν καταναλωθούν με μέτρο.

Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν πώς να τιμούν το σώμα τους, παρέχοντάς του την ενέργεια που χρειάζεται. Σημασία έχει να ακούν το σώμα τους και να ανταποκρίνονται τις ανάγκες του.

Γίνετε το υγιές παράδειγμά τους
Οι γονείς αποτελούν το πιο ισχυρό πρότυπο για τα παιδιά. Είναι σημαντικό για εκείνα να σας βλέπουν να αγαπάτε το φαγητό και να φροντίζετε για τη διατροφή σας.

Αν τρώτε συχνά επεξεργασμένα φαγητά ή κάνετε στερητικές δίαιτες, θα δώσετε το κακό παράδειγμα. Καλλιεργήστε τη δική σας διαισθητική σχέση με τα φαγητό και είναι πολύ πιθανόν να μεγαλώσετε παιδιά που τρώνε διαισθητικά.

Το φαγητό είναι το απαραίτητο καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά. Μην το παραμελείτε και μη το υποτιμάτε. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να αγκαλιάσουν την τροφή και το σώμα τους.

imommy.gr