28 Μαρτίου, 2024

5 σημάδια ότι δεν μασάτε σωστά την τροφή σας

Tι μπορείτε να κάνετε.

Το να μασάτε σωστά την τροφή σας παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία.

Εάν οι γονείς σας σας έλεγαν ότι πρέπει να τρώτε πιο σιγά, είχαν δίκιο είτε γνώριζαν τον λόγο είτε όχι. Όπως αποδεικνύεται, το αργό και σχολαστικό μάσημα δεν είναι μόνο απαραίτητο για την κατάποση τροφής, αλλά και για την αποφυγή μιας σειράς πεπτικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας. Συνεχίστε την ανάγνωση αν θέλετε να μάθετε γιατί το να τρώτε αργά παίζει ρόλο για την υγεία σας, πόσες φορές πρέπει να μασάτε κάθε μπουκιά, τι συμβαίνει όταν δεν το μασάτε καλά το φαγητό και απλές στρατηγικές βελτίωσης.

Η σημασία της μάσησης για τη σωστή πέψη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η διαδικασία της πέψης δεν ξεκινά από το στομάχι. αρχίζει από το στόμα. Το πρώτο βήμα της πέψης είναι η μάσηση, η οποία μειώνει το μέγεθος της τροφής και ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες για να εκκρίνουν περισσότερο σάλιο.

Το σάλιο περιέχει ένζυμα όπως η αμυλάση και η λιπάση, τα οποία διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, αντίστοιχα. Περιέχει επίσης βλέννα, η οποία βοηθά στη σύνδεση των σωματιδίων της τροφής μεταξύ τους και παρέχει ένα λιπαντικό για να βοηθήσει την κατάποση. Επιπλέον, το σάλιο ενεργοποιεί την παραγωγή οξέος στο στομάχι, βοηθώντας το να προετοιμαστεί για την εισερχόμενη τροφή.

Ωστόσο, σε μια εποχή πίεσης χρόνου και αποσπασμένης προσοχής, πολλοί άνθρωποι τείνουν να τρώνε γρήγορα ή εν κινήσει. Ως αποτέλεσμα, δεν σκεφτόμαστε πόσο καλά πρέπει να μασάμε την τροφή μας, πόσο μάλλον με τον ρυθμό με τον οποίο το κάνουμε. Εκτός από τον προφανή κίνδυνο πνιγμού, το να μην μασάτε αρκετά καλά μπορεί να είναι ο κρυμμένος ένοχος πίσω από διάφορα δυσάρεστα (και, στη χειρότερη, επικίνδυνα) θέματα υγείας.

5 σημάδια ότι δεν μασάτε σωστά την τροφή σας

Παθαίνετε συχνά καούρα

Όποιος έχει έρθει αντιμέτωπος με την καούρα ξέρει ότι δεν είναι διασκεδαστική αίσθηση. Όπως αναφέρθηκε, το μάσημα πυροδοτεί την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Αυτό προετοιμάζει το στομάχι ώστε να διασπάσει την τροφή. Αλλά αν δεν μασάτε καλά την τροφή σας, δεν θα υπάρχει τόσο πολύ οξύ στο στομάχι σας για να βοηθήσετε την πέψη. Ο συνδυασμός χαμηλού οξέος στομάχου και μη μασημένης τροφής μπορεί να προκαλέσει αέρια, τα οποία ανεβαίνουν στον οισοφάγο και το λαιμό, οδηγώντας σε καούρα.

Αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα

Η ανεπαρκής μάσηση προκαλεί προβλήματα ​​στο έντερο. Να γιατί: Καθώς η τροφή μετακινείται από το στομάχι στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα και η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή. Και τα δύο αυτά συστατικά διασπούν περαιτέρω τα τρόφιμα. Έτσι, εάν τα σωματίδια της τροφής είναι πολύ μεγάλα (δηλαδή, δεν έχουν μασηθεί πλήρως), τα φυσικά βακτήρια στο έντερό σας μπορεί να ζυμώσουν την άπεπτη τροφή και να πολλαπλασιαστούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια , δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Δεν απορροφάτε βασικά θρεπτικά συστατικά

Η μάσηση βοηθά το σώμα να διασπάσει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη (δηλ. μακροθρεπτικά συστατικά ή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε) σε μόρια που ονομάζονται μονοσακχαρίτες, αμινοξέα και λιπαρά οξέα, αντίστοιχα. Αυτά τα μόρια απορροφώνται από το λεπτό έντερο, όπου γίνεται κυρίως η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Αλλά όταν δεν μασάτε αρκετά την τροφή οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη δεν θα διασπαστούν πλήρως, καθιστώντας δύσκολο για το λεπτό έντερο να απορροφήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Καταλήγετε να τρώτε υπερβολικά

Εάν δεν μασάτε καλά την τροφή, είναι πιθανό να τρώτε πολύ γρήγορα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την κατανόηση των ενδείξεων κορεσμού του σώματός σας που σηματοδοτούν όταν είστε χορτάτοι. Με αποτέλεσμα να καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά, κάτι που όχι μόνο σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου -μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κεντρική παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση και επίπεδα γλυκόζης. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Δεν απολαμβάνετε το φαγητό σας

Το πολύ γρήγορο μάσημα μπορεί να εμποδίσει την απόλυτη ευχαρίστηση του φαγητού. Αντίθετα, όταν τρώτε και μασάτε με πιο αργό ρυθμό, μπορείτε να δεσμεύσετε όλες τις αισθήσεις σας και να παρατηρήσετε πώς φαίνεται το φαγητό, πώς μυρίζει, την υφή του και τη γεύση του. Αυτό όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απολαύσετε πραγματικά το φαγητό, αλλά θα διευκολύνει το στομάχι σας να καθορίσει πότε είστε ικανοποιημένοι και χορτάτοι.

Συμβουλές για πιο υγιεινές συνήθειες μάσησης

Μασήστε κάθε μπουκιά περίπου 20 με 30 φορές

Πόσο εμπεριστατωμένο είναι αυτό ακριβώς; Αν σας αρέσουν οι οδηγίες, ακολουθεί μια καλή γενική οδηγία: Κατά μέσο όρο, η τροφή πρέπει να μασηθεί περίπου 30 φορές πριν την κατάποση, αλλά ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από τη συνοχή της τροφής. Για παράδειγμα, το πλιγούρι βρώμης μπορείτε να το μασήσετε 20φορές, ενώ οι ξηροί καρποί μπορεί να χρειαστούν έως και 30 φορές.

Μασήστε μέχρι το φαγητό σας να γίνει ουσιαστικά χυλός

Τούτου λεχθέντος, μην το σκέφτεστε υπερβολικά και μην αγχώνεστε να μετρήσετε τον ακριβή αριθμό που μασάτε κάθε μπουκιά. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να προσπαθήσετε να μασήσετε την τροφή μέχρι να έχει χάσει εντελώς την υφή της. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να δυσκολεύεστε να την καταπιείτε, ούτε πρέπει να πιείτε γουλιές υγρού για να σας βοηθήσουν στην κατάποση. Εάν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει μασήσει σωστά το φαγητό σας.

Ξεκινήστε δίνοντας προσοχή στις συνήθειές σας

Αρχικά, προσπαθήστε να αποφύγετε την αποσπασματική κατανάλωση φαγητού: τρώτε ενώ βλέπετε τηλεόραση, χαζεύετε στο κινητό ή απαντάτε σε email. Τέλος, είναι χρήσιμο να τρώτε σε ένα ήρεμο περιβάλλον όποτε είναι δυνατόν, καθώς το φαγητό σε καταστάσεις υψηλού στρες μπορεί να σας κάνει να θέλετε υποσυνείδητα να ξεφορτωθείτε το φαγητό.

ilovestyle.com