8 Σεπτεμβρίου, 2024

3 τρόποι για να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των παιδιών

 Η συναισθηματική μάθηση των παιδιών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιδράσεις των έμπιστων ενηλίκων στη ζωή τους. Όταν δείχνετε αποδοχή των συναισθημάτων τους, διαμορφώνετε τον αυτοσεβασμό, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή αυτοεκτίμηση.

Η τέχνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποβάλλουν το στρες, να αναπτυχθούν και να εκφράσουν ελεύθερα τα συναισθήματα που νιώθουν.

5 φράσεις που θα μάθουν στο παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Παρακάτω ακολουθούν τρεις ασκήσεις για παιδιά από 5-12 ετών.

Κάθε άσκηση περιλαμβάνει δύο βήματα:

Α. Να δημιουργηθεί το έργο τέχνης: έτσι θα αφαιρεθεί το συναίσθημα (όποιο και αν είναι) από το στήθος.

Β. Περιγραφή έργου – τι αντιπροσωπεύει: έτσι θα βοηθήσει το παιδί να βρει το βαθύτερο νόημα του συναισθήματος και να το κατανοήσει.

Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να κάνουν τα παιδιά. Δεν χρειάζεται να έχουν ταλέντο. Αφήστε τα να δημιουργήσουν με το ένστικτο.

Πώς να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

1. Εγώ ως σούπερ ήρωας
Αυτή είναι η ευκαιρία του παιδιού σας να σκεφτεί τι το κάνει να αισθάνεται σίγουρο και περήφανο. Αφού ζωγραφίσει τον υπερήρωά του, γράψτε μαζί την ιστορία του ταξιδιού ενός ήρωα. Στην ιστορία, συμπεριλάβετε ποιο ήταν το πρόβλημα και πώς οι υπερδυνάμεις του τον βοήθησε να το ξεπεράσει.

Σχεδιάστε και εσείς τον δικό σας υπερήρωα και δείτε τι έχουν να πουν ο ένας στον άλλο. Το παιδί σας θα το λατρέψει αυτό.

Εμφανίστε αυτόν τον υπερήρωα όταν το παιδί σας θα έχει μια δύσκολη μέρα ή όταν θα υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να λυθεί.

2. Το τέρας που με τρομάζει
Όλοι έχουν φόβους και ένας τρόπος για να τους διαχειριστεί κανείς τους φόβους αυτούς, είναι να μιλήσει για αυτούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εσάς να μοιραστείτε τι σας προκαλούσε φόβο όταν ήσασταν μικρή (ος), κάτι που βοηθά τα παιδιά σας να αισθάνονται λιγότερο μόνα.

Οι φόβοι επίσης αντιμετωπίζονται πιο εύκολα (ή δαμάζονται) όταν τους βλέπεις. Ζητήστε από το παιδί σας να ζωγραφίσει τους φόβους του και ζητήστε του να γράψει οτιδήποτε λέει το τέρας. Αυτό σας δίνει μια εικόνα για το πώς βιώνει το άγχος του.

Βρείτε μαζί μια δημιουργική λύση για την αντιμετώπιση του τέρατος. Κάποια παιδιά μπορεί να θέλουν να το καταστρέψουν, άλλα μπορεί να έλκονται από το να είναι ευγενικά με το τέρας τους. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να μάθει το παιδί σας ότι μπορεί να βρει τη λύση.

3. Τα συναισθήματά μου είναι ένα ηφαίστειο
Αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα έντονα συναισθήματα. Αυτή η πρακτική είναι χρήσιμη όταν το παιδί σας έχει δει κάποιον να θυμώνει επίσης. Του δίνετε την ευκαιρία να επεξεργαστεί τον θυμό του βοηθώντας το να χτίσει ενσυναίσθηση.

Ξεκινήστε βάζοντας το παιδί σας να σχεδιάσει σε ένα λευκό χαρτί το πώς νιώθει μέσα του όταν είναι πραγματικά αναστατωμένο, θυμωμένο ή ακόμα και χαρούμενο, αλλά δεν έχει τον έλεγχο του σώματός του. Στη συνέχεια, ζητήστε του να ζωγραφίσει τι θα βοηθήσει το «ηφαίστειο» να νιώσει καλύτερα. Αυτό βοηθά το παιδί σας να νιώθει ότι μπορεί επίσης να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν, μόνο του.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ζωγραφίζει κάθε φορά που νιώθει ότι το ηφαίστειο μέσα του είναι έτοιμο να εκραγεί.

Θετικές φράσεις που πρέπει να λέει το παιδί στον εαυτό του

Τα χρόνια του σχολείου είναι μια τρυφερή περίοδος για τα παιδιά και θα έρθουν αντιμέτωπα με πολλά νέα συναισθήματα. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν εσάς και το παιδί σας να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα που προκύπτουν.

mothersblog.gr