29 Μαρτίου, 2024

29o ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Όλα έτοιμα για την έναρξη του 29ου Διεθνούς Open Τουρνουά Ηρακλείου τη Τρίτη του Πάσχα 26/4 και για την έναρξη των κλειστών τουρνουά (Δευτέρα του Πάσχα 25/4) για την επίτευξη νόρμας των κορυφαίων διεθνών τίτλων στο σκάκι του γκρανμαιτρ (GM) και διεθνούς μαιτρ (IM) που διοργανώνονται από τον Σκακιστικό Όμιλο Ηρακλείου, το Σκακιστικό Τμήμα του ΟΦΗ και το Σκακιστικό Όμιλο Λέων Κάντια.

Συνολικά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 120 παίκτες από 13 διαφορετικές ομοσπονδίες στο διάστημα 25 Απριλίου έως 3 Μάϊου στο ξενοδοχείο Atrion, στο κέντρο του Ηρακλείου. Άλλη μια σημαντικότατη σειρά διοργανώσεων με σύμμαχο για ακόμα μια φορά το Δήμο Ηρακλείου και το ΔΟΠΑΦΜΑΗ που με την αμέριστη υποστήριξη τους και αναγνώριση αυτής της μεγάλης προσφοράς του θεσμού στο νησί και στην πόλη συμμετέχουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση (μετά την πανδημία) του θεσμού.
Μικρό Ιστορικό:

Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011, δημιουργήθηκε ο θεσμός Heraklion Chess Tournaments, διοργανώνοντας σταθερά 3 τουρνουά το χρόνο κάθε Γενάρη, Απρίλη/Μάη και Σεπτέμβρη. Στόχος ήταν πάντα η ανάπτυξη σε ποιοτικό και ποσοτικό επίπεδο.

Από τον Απρίλιο του 2017 εντάχθηκαν στο θεσμό και τα κλειστά τουρνουά επίτευξης νόρμας GM και ΙΜ, τα μοναδικά στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, (με εξαίρεση ένα τουρνουά στην Αθήνα πριν μερικά χρόνια) καθώς η διοργάνωσή τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική και πολυεπίπεδα δύσκολη και περίπλοκη. Εκατοντάδες παίκτες από 36 ομοσπονδίες έχουν συμμετάσχει σε αυτούς τους αγώνες, πρωταθλητές Ελλάδας, κορυφαίοι σκακιστές παγκόσμιας φήμης καθώς και "παιδιά-θαύματα" που ήρθαν στο Ηράκλειο ή/και στα Ανώγεια για να ανεβάσουν ακόμα ένα σκαλί τη σκακιστική τους καριέρα.

Αποτέλεσμα αυτής της πορείας ήταν οπωσδήποτε η μεγάλη προβολή του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικά μέσα από τα κορυφαία σκακιστικά site του πλανήτη και γενικά μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα της Ινδίας μετά την επίτευξη νόρμας GM του 12χρονου τότε Praggnanandhaa και της Αυστραλίας για την επίτευξη του τίτλου του GM από τον 16χρονο τότε Smirnov. Εξίσου σημαντικό οι παραστάσεις υψηλού αγωνιστικού επιπέδου για τα παιδιά της πόλης και του νησιού γενικότερα αλλά και οι τεράστιες ευκαιρίες για αγώνες υψηλού επιπέδου.