28 Μαΐου, 2022

Κυριακή των Βαΐων: Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός

Η Αγία μας εκκλησία τιμάει κατά την γνωστή σε όλους Κυριακή των Βαΐων ή Κυριακή της Βαϊοφόρου την λαμπρή και θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στην πόλη της Ιερουσαλήμ ως βασιλέα και λυτρωτή του γένους των ανθρώπων.

Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.

Τα πρώτα χρόνια μετά την επικράτηση του χριστιανισμού η εορτή της Κυριακής των Βαΐων εορταζόταν μαζί με την ανάσταση του Λάζαρου. Στη συνεχεία όμως οι πατέρες της εκκλησίας καθιέρωσαν να μεταθέσουν την εορτή του Λάζαρου την προηγούμενη ήμερα το λεγόμενο δηλαδή Σάββατο του Λαζάρου. Η Κυριακή των Βαΐων δεν ανήκει όπως πολλοί λάθος θεωρούν στην Μεγάλη Εβδομάδα διότι πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας θεωρείται η Μεγάλη Δευτέρα. Βεβαία λόγω του ότι στης εκκλησίες έχει θεσπιστεί να τελείται την Κυριακή των Βαΐων το απόγευμα η ακολουθία του Νυμφίου δηλαδή ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας συγκαταλέγετε έτσι την Κυριακή των Βαΐων στην Μεγάλη Εβδομάδα.

Συμφώνα με το Ιερό ευαγγέλιο της εορτής έξι μέρες πριν από το εβραϊκό Πάσχα ο Ιησούς πήγε στην Βηθανία εκεί όπου έμενε ο Λάζαρος και εκεί ετοίμασαν για χάρη του δείπνο. Την επόμενη μέρα πλησίασαν στα Ιεροσόλυμα κοντά στο Όρος των Ελαιών και ο Ιησούς έστειλε δύο από τους μαθητές του και τους είπε « πηγαίνετε στο απέναντι χωριό και μόλις μπείτε μέσα θα βρείτε ένα πουλάρι δεμένο στο όποιο κανένας ακόμη δεν έχει καθίσει λύστε το και φερτέ το». Έφεραν λοιπόν οι μαθητές το γαϊδουράκι στον Χριστό και έβαλαν πάνω σε αυτό τα ρούχα τους και εκείνος κάθισε πάνω του. Όταν ο Ιησούς πλησίαζε πια στο σημείο όλο το πλήθος των μαθητών του άρχισαν να δοξάζουν χαρούμενοι τον Θεό με δυνατή φωνή για όλα τα θαύματα τα οποία είχαν δει να γίνονται. Πολλοί έστρωναν τα ρούχα τους κι άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δέντρα και τα έστρωναν κάτω στο δρόμο φωνάζοντας με δυνατή φωνή «ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεὺς τοῦ  Ἰσραήλ».

Η σημερινή λοιπόν Κυριακή των Βαΐων, η όποια πηρέ το όνομα της από τα βάγια που έστρωσαν οι πιστοί κατά την λαμπρή είσοδο του κύριου, τελείται η Θεία λειτουργία του Άγιου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Βεβαία επειδή τις επόμενες ημέρες επρόκειτο να βιώσουμε τα συνταρακτικά γεγονότα της Σταύρωσης και της Ταφής του Κυρίου η Αγία μας εκκλησία θέσπισε η εορτή αυτή να εορτάζεται καταλύοντας οι πιστοί ψάρια. Συμφώνα με τον Θεόδωρο Στουδίτη την Κυριακή των Βαΐων τρώγεται ψαρί διότι είναι Δεσποτική εορτή. Από την άλλη όμως ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τονίζει πως η μοναδική μέρα που καταλύεται ψάρι μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή είναι κατά την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

 

poimin

try { _402_Show(); } catch(e) {}